Privat de somn 24 h? Pericol de moarte!

Publicat pe 05.08.2010 la 13:54 Actualizat pe 06.08.2010 la 12:20

Principalele subiecte

Privarea de somn este una dintre cele mai intalnite probleme in societatea de astazi, o societate aflata mereu pe fuga, in care oamenii isi impart timpul intre job, familie si alte responsabilitati. Cand mai avem timp sa dormim? Cum putem atinge necesarul de 8 ore in fiecare noapte? Raspunsul este greu de gasit, drept pentru care multi dintre noi ne alegem cu maxim 5 ore pe noapte de somn. Acesta este si cazul lui Reah, iar dr.Oz a scos in evidenta, cu ajutorul ei, cum ne afecteaza lipsa somnului.

Lui Reah i-a fost impusa o "straja" de 24 h, timp in care a trebuit sa inregistreze video felul in care s-a simtit la inceputul noptii si cateva ore mai incolo, la rasarit. Dar asta nu a fost tot. La sfarsitul celor 24 de ore, un medic i-a testat capacitatea de memorie, viteza de reactie la stimul si performantele la condus. Rezultatul? Infricosator.

Prima reactie? Ameteli. Mintea poate sa iti mearga repede, insa corpul nu vrea sa asculte impulsurile nervoase; astfel, capacitatea de memorie scade cu 3%. Viteza de reactie poate fi redusa cu pana la o secunda, ceea ce intr-o situatie de viata si de moarte inseamna destul de mult. Dar cel mai socant a fost rezultatul testului de sofat. In urma lui, s-a demonstrat ca un sofer experimentat, dar obosit, comite aceleasi erori precum unul in stare de ebrietate.

Mai precis, Reah, mama responsabila, obisnuita sa conduca in fiecare zi cu copiii in spate, a iesit de pe sosea de 17 ori si a lovit mortal 6 trecatori - din fericire, aceste lucruri au iesit la iveala pe un simulator si nu pe o masina reala.

Cand stii ca insomnia este o problema cronica si iti poate afecta viata?

Dr. Micah Bruce, specialist in domeniu, afirma ca daca te numeri printre cei carora le ia intre 35-40 de minute sa adoarma, minim de trei ori pe saptamana, luni de zile la rand, te confrunti cu o problema reala si trebuie sa mergi la doctor.

Care sunt consecintele asupra fizicului si psihicului?

Putini stiu ca lipsa somnului este cauza multor boli de inima si probleme de tensiune. Mai mult, diabetul, obezitatea, sistemul imunitar slabit, toate pot fi puse pe seama lipsei de somn.

La nivelul psihicului, persoanele care nu acorda atentie suficienta somnului sunt usor iritabile, nu mai sunt capabile de hotarari rationale si dau dovada de lipsa de creativitate.

Rutina lui Oz

Oz face o incursiune in dormitorul sau si regulile sale de dormit. Litera de lege este mentinerea unei temperaturi confortabile de 21 de grade C. Tot atat de important este sa te asiguri ca ai ferestrele bine inchise si draperiile trase complet. Un somn adanc este favorizat si de alti factori externi. Poate nu ti-a trecut prin minte, dar o lenjerie inchisa la culoare te trage mai repede la somn decat una alba sau verde crud.

Este crucial sa inchizi orice sursa de lumina, la fel si televizorul sau calculatorul.

Plus! Alegeti un ceas cu alarma electronic a carui lumina sa fie preferabil rosie, nu verde sau albastra si, un truc personal al chirurgului, invata sa dormi cu o perna mare intre genunchi pentru o pozitie corecta a coloanei vertebrale de-a lungul noptii.

Ai alte sugestii pentru un somn eficient? Impartaseste-le celorlalti, mai jos.

În articolul

Privat de somn 24 h? Pericol de moarte!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x