Sfântul Ioan Botezătorul. Tradiții și superstiții: ce să faci ca să fii ferit de boli
Publicat pe 06.01.2017 la 17:37 Actualizat pe 06.01.2017 la 17:51
Ce sa faci ca să fii ferit de boli.
7 ianuarie este ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Isus Hristos în Iordan. În popor, circulă o serie de tradiții și superstiții legate de această sărbătoare.
Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2).
El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: "Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!".
Tradiții și obiceiuri
- Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”, reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae.
- Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
- Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii.
- Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul.
- Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiarele sălbatice.
- Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
- Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.