Societati secrete: viata unei gheise moderne

Publicat pe 01.09.2010 la 19:21 Actualizat pe 02.09.2010 la 08:45

Intr-un oras ultra modern precum Tokyo, se pastreaza totusi o traditie straveche, invaluita in mister si plina de intriga - arta de a fii gheisa.


Cuvantul "gheisa" inseamna "persoana cu aptitudini artistice". Timp de 400 de ani, toate japonezele isi doreau cu ardoare sa fie gheise. Cu un secol in urma, in Japonia traiau 80.000, insa astazi mai exista doar 2.000 de astfel de femei curajoase, dedicate mentinerii traditiei acestei fascinante lumi.



Pentru a deveni gheisa este nevoie de multi ani de antrenament intensiv, uneori chiar din copilarie, pentru a fi initiata in frumusetea artistica a muzicii, dansului, ceremoniei ceaiului si conversatiei. Gheisele sunt ele insele niste opere de arta, purtand coafuri elaborate, kimonouri complexe cusute manual si machiajul alb ce acopera toata fata, cu exceptia buzelor, care sunt pictate cu un rosu intens.



Secole intregi, gheisele au fost platite de catre elita masculina pentru a tine companie. Astazi, sustin spectacole mai mult pentru oameni de afaceri si turisti. Fie ca este vorba de simpla turnare a ceaiului sau de intretinerea unei conversatii, o gheisa este intotdeauna gazda perfecta. Daca in trecut, se presupune ca o parte din acestea erau platite si pentru a implini fanteziile erotice ale clientilor lor, aceasta nu se intampla si in cazul gheiselor moderne. Cu toate ca ele joaca rolul femeii perfecte, nu ofera favoruri de acest gen.



Gheisa de origine australiana



Corespondenta lui Oprah, Lisa Ling, a calatorit pana in Japonia, pentru a vedea ce inseamna viata gheiselor moderne. Fiona Graham este prima gheisa cu drepturi depline care nu are origini japoneze. Ea si-a schimbat numele in Sayuki.

Fiona s-a nascut in Australia si si-a luat doctoratul la Oxford. Ea a urmat liceul si facultatea in Japonia si s-a intors in calitate de regizor specializat pe antropologie, pentru a studia gheisele. "Pentru a putea sa le inteleg, trebuia sa devin una", spune ea. "Totul a inceput ca o propunere de documentar. Dar pe masura ce a trecut timpul, a devenit din ce in ce mai serios si profund, asa ca am decis sa merg pana la capat.". Acum, Sayuki este prima femeie care nu are origini japoneze, insa este o gheisa cu drepturi depline.

Sayuki spune ca a durat trei ani pana cand a stapanit arta de a fi gheisa. "Toata lumea stie ca pentru a fi balerina ai nevoie de foarte mult timp si antrenament. In cazul gheiselor este la fel", spune ea. A petrecut un an perfectionandu-se sub atenta supraveghere a gheisei-mama. La inceput, trebuie sa faci tot ceea ce iti spune aceasta, deoarece o judecata corecta si limpede se formeaza doar odata cu trecerea timpului.



Gheisele nu trebuie sa fie artiste doar in sferele dansului sau a muzicii. Ele trebuie sa stie cum sa fie gazdele perfecte. Trebuie sa fie capabile sa transforme atmosfera dintr-o camera, sa isi inteleaga clientii, sa poata face pe toata lumea din incapere sa se simta bine.




Favorurile erotice, parte din slujba gheiselor?



Sayuki spune ca tariful pe care il percepe porneste de la 350 de dolari pe eveniment. Este nevoita sa cheltuie o mare parte din venituri pe kimonourile lucrate manual, extraordinar de scumpe. "Un kimono bun poate ajunge pana la 13.500 de dolari", spune ea.



Cat timp a fost in Toyko, corespondenta emisiunii Oprah a insotit-o pe gheisa noastra la un eveniment. De obicei, rolul lui Sayuki este de a intampina clientii si de a conversa cu ei. "La un moment dat, ne ridicam si incepem sa distram audienta. Cele mai tinere gheise sunt cele care danseaza. Unele dintre noi canta, uneori ajutandu-se si de instrumente muzicale. Cantam la lauta sau flaut.", povesteste Sayuki.



Ea spune ca atat barbatii cat si femeile participa la aceste evenimente pentru a experimenta ospitalitatea unei gheise. Sayuki este de parere ca gheisa implineste idealul perfect de frumusete in multe feluri. "Imaginea noastra a fost perfectionata timp de 400 de ani si este atat de special sa vezi in carne si oase pentru prima oara o gheisa aranjata complet, incat ti se taie respiratia.", spune ea.



Sayuki spune ca nu a fost niciodata rugata de un client sa faca ceva impotriva dorintei ei. "Perceptia publicului este ca gheisele se transforma in prostituate pentru suma potrivita de bani. Nu este adevarat. Sexul nu a facut niciodata parte din slujba unei gheise.", tine sa specifice ea, deranjata de conceptia occidentala asupra activitatilor de natura erotica a gheiselor.



Oprah s-a declarat uimita de acest lucru, recunoscand cu sinceritate ca asta a crezut dintotdeauna. Datorita lui Sayuki, acest mister s-a risipit, odata cu misterul dragostei. Gheisele sunt in esenta femei ca oricare altele, care se indragostesc, au relatii (uneori cu clientii lor, insa viata personala este strict delimitata de cea profesionala), iubesc si sufera. Ramane insa destula magie care inconjoara societatea secreta a gheiselor, altfel incat sa nu ne fie niciodata cu adevarat accesibila noua, celor din afara.

Sursa foto: hepta.ro, oprah.com

În articolul

Societati secrete: viata unei gheise moderne

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românii ar putea beneficia de un nou tip de concendiu medical plătit. Se vor putea acorda maxim 45 de zile într-un an
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x