Cele mai cunoscute superstiții de Mucenici. Ce e BINE să faci în ziua de 9 martie
Publicat pe 09.03.2017 la 09:00 Actualizat pe 09.03.2017 la 18:24
Cele mai cunoscute obiceiuri din popor!
Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, care au trăit în vremea împărătului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor.
Potrivit crestinortodox.ro, Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.
Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de cea a Paștelui.
Una dintre cele mai celebre "practici" este scoaterea plugului la arat. Pentru acest obicei există un întreg ceremonial unde femeia din casă este principalul protagonist. După ce plugul este adus în faţa casei, plugarii stau cu capetele descoperite înaintea boilor sau a cailor.
Cu o traistă ce conţine un vas cu apă sfiinţită, tămâie şi busuioc, femeia se apropie de plug, îl înconjoară de trei ori stropind cu agheasmă şi afumând cu tămâie. În tot acest timp, femeia rosteşte:
"Cât de curată este tămâia şi agheasma, aşa de curaţi să fiţi şi voi
Şi să umblaţi nedespărţiţi la arat
Şi nicicând să nu daţi peste vreun strigoi sau moroi care să vă facă rău"
În faţa animalelor se aşază un ou. Dacă acesta va rămâne întreg după ce carul porneşte, atunci plugarilor le va merge bine.
Ziua de mucenici prevesteşte şi cum va fi vremea în ziua de Paşte. Dacă plouă în acea zi, şi de Paşte va ploua. În cazul în care se aud tunete, vara va fi una bună pentru culturi. Toamna va fi lungă dacă totul îngheaţă în noaptea de 8 spre 9 martie.