Superstiții de Florii. Ce NU trebuie să faci în Duminica Floriilor, dacă vrei să îți meargă bine tot anul
Publicat pe 03.04.2017 la 10:49 Actualizat pe 04.04.2017 la 14:21
Exista o serie de superstitii legate de ce trebuie sa faci si ce nu in Duminica Floriilor.
Duminică, 9 aprilie, vor fi Floriile. În popor, există mai multe superstiții legate de această zi sfântă. Iată câteva dintre ele.
- În zona Munteniei, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap. Despre cei care nu respectă acest obicei se spune că vor încărunți prea devreme.
- În popor se spune că aşa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte. Și, tot legat de starea vremii, se mai spune că, dacă broaștele vor orăcăi în duminica Floriilor, va urma o vară lungă şi frumoasă.
- Înainte de culcare, în noaptea de Florii, fetele nemăritate trebuie să își pună sub pernă o crenguță de salcie sfințită la biserică. Așa vor deveni mai frumoase şi au șanse să se mărite în cursul anului respectiv.
- În unele sate, se spune că oamenii care se încing cu ramurile de salcie peste mijloc vor fi protejaţi de boli şi vor deveni mai rezistenţi.
- Cei care mănâncă muguri de salcie după slujba de sfinţire se vor tămădui de boli.
- Nici animalele nu sunt uitate. Acestora li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul.
- Pe câmp şi în grădini se îngroapă mugurii salciei pentru a atrage belşugul.
- La miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură. Se crede că, astfel, le va crește părul frumos şi strălucitor.
- De Florii, se spune că părinţii trebuie să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie sfinșită la biserică. Cei mici vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.
Duminica Floriilor este ziua în care prăznuim Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, călare pe mânzul asinei. Mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie. Însă, simbolic, ramurile de finic au fost înlocuite cu cele de salcie.
„Bucură-te foarte fiica Sionului, veselește-te fiica Ierusalimului, căci, iată, Împăratul tău vine drept și biruitor, smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia IX, 9).