Topală de viţel cu găluşte
Publicat pe 22.05.2012 la 12:05 Actualizat pe 22.05.2012 la 12:11
Ingrediente:
- carne de viţel de lapte
- ulei
- ceapă
- ardei
- roşii decojite
- boia dulce
- piper
- vin alb
- pătrunjel verde
- sare
Pentru găluşte:
- făină
- ouă
- sare
- piper
- unt sau untură
- pătrunjel verde
Mod de preparare:
Carnea se porţionează, se înnăbuşă împreună cu ceapa şi ardeiul gras, untul sau untura şi puţină apă.
Când este aproape fiartă carnea, se adaugă boia de ardei, roşii, sare, piper şi încă puţină apă. Când carnea este fiartă se adaugă vinul, găluştile şi se continuă fierberea încă 10 minute.
Găluştile:
Se frământă un aluat din ingredientele de mai sus.
Din aluat se formează fâşii.
Cu lama cuţitului se porţionează aceste fâşii în bucăţi de circa 1 cm, care se pun la fiert în apă clocotită cu sare.
Când găluştile s-au ridicat la suprafaţă, se scot se scurg de apă se adaugă la Topală şi se mai fierb împreună încă 10 minute.
La final se adaugă 3 linguri de smântână şi se mai fierbe încă 5 minute.
Topala se serveşte caldă cu verdeaţă tăiată mărunt deasupra.