Tradiții și obiceiuri de Sfântul Mina. Ce este BINE să faci în această zi
Publicat pe 11.11.2016 la 09:09 Actualizat pe 11.11.2016 la 11:49
Crestinii ortodocsi il serbeaza pe 11 noiembrie pe Sfantul Mina.
Este prăznuit de creștinii ortodocși pe 11 noiembrie, iar romano catolicii îl serbează pe 24 noiembrie. Sfântul Mina îi ocrotește pe păgubiți, se arată grabnic ajutător celor nedreptățiți în procese și celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați.
Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenți îndeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica "Sfântul Mina" din București, cu credința că vor recăpăta ce-au pierdut dacă se roagă la moaștele mucenicului Mina.
Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraților romani Diocletian și Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.
În această zi de sărbătoare, nu doar cei păgubiţi cer ajutor sfântului, ci şi cei care vor să îndepărteze gândurile şi faptele rele ale duşmanilor.
Femeile merg la biserică în această zi pentru a duce lumânări şi le lipesc la sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Potrivit tradiţiei, se crede că schimbă gândurile duşmanilor.
Fetele urmează şi ele acelaşi ritual cu lumânările în speranţa că inimile celor doriţi se vor întoarce spre ele.
Tot în această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru măritiş, pentru împlinirea blestemelor şi aflarea unor taine.
Sursa: observator.tv/crestinortodox.ro