Viata unei calugarite, fara sare si piper?

Publicat pe 06.09.2010 la 11:00 Actualizat pe 06.09.2010 la 20:21

Imagineaza-ti ca ai fi nevoita sa renunti la cariera ta, la toate posesiunile materiale, la viata de cuplu si posibilitatea de a avea vreodata copii. Este un mod de viata pentru multe femei din toata lumea care au acceptat bucuroase toate acestea, pentru a-l servi pe Dumnezeu.

Maicutele depun juraminte sacre

Ordinul Dominican al Surorilor Sfintei Marii – o manastire infloritoare, langa Detroit. Maicutele de acolo si-au deschis usile pentru corespondenta emisiunii Oprah, Lisa Ling, ba chiar au invitat-o sa isi petreaca noaptea acolo.

Peste 60.000 de maicute traiesc in Statele Unite, si un numar de 750.000 in toata lumea. Surorile depun trei juraminte stricte: de castitate, nu au viata sexuala, de saracie, nu au bunuri si de supunere in fata lui Dumnezeu si a bisericii. Calugaritele considera ca sunt casatorite cu Iisus Hristos, motiv pentru care o parte din ele poarta si verighete care simbolizeaza devotamentul lor. De asemenea, ele considera vesmantul traditional (toca alba, val negru si o tunica lunga) pe care il poarta, o rochie de mireasa.

Nu toate maicutele au acelasi stil de viata. Cele izolate nu parasesc incinta manastirii si se roaga chiar si 12 ore pe zi. Multe calugarite isi dedica viata celor mai saraci oameni de pe pamant. Unele aleg o cale independenta: nu poarta vesmantul, traiesc singure merg la facultate si urmeaza o cariera.

Si-a gasit alinarea in religie

Sora Mary Judith, in varsta de 26 de ani, s-a alaturat manastirii la varsta de 21 de ani. "Ma aflam intr-un punct critic al vietii mele. Fusesem la facultate trei ani, dar inainte de aceasta am crescut intr-o rezervatie indiana unde am vazut multa suferinta, probleme legate de consumul de droguri", povesteste aceasta. "Cautam ceva care sa umple golul pe care il simteam. Ceea ce este interesant este faptul ca imi doream sa ii ajut pe cei care aveau probleme, dar eu insami eram depasita de situatie."

Calugarita spune ca singura scapare a fost sa plece la facultate. In timp ce facea voluntariat de Ziua Recunostintei, ea a fost anuntata ca un prieten apropiat fusese impuscat in timp ce mergea spre casa. "Acel moment m-a pus fata in fata cu mine insami. Nu era deloc distractiv si nu era o gluma. Aveam nevoie sa-mi gasesc calea", spune sora Mary Judith.

Atunci, ea s-a intors catre Dumnezeu: "A devenit foarte clar pentru mine ca daca vreau sa fiu fericita, trebuie sa Ii dedic Lui viata mea".

Credea ca destinul ei este sa se marite cu iubitul sau

Sora Francis Mary are acum 26 de ani, dar a simtit chemarea lui Dumnezeu de la varsta de 22. Cu toate ca a fost botezata catolica, ea spune ca nu a dus o viata religioasa. De fapt, era convinsa ca destinul ei este sa se casatoreasca cu iubitul sau, de asemenea catolic.

Planul s-a schimbat atunci cand iubitul ei a invitat-o pe sora Francis Mary la depunerea juramintelor sorei sale, care vroia sa devina calugarita. "Ceva s-a schimbat in mine atunci. Dintr-o data, am stiut ca trebuie sa ma dedic lui Iisus Hristos. A fost impresionant. Mi-a fost frica".

In cele din urma, i-a spus iubitului sau despre noul mod in care vroia sa isi traiasca viata. "Am plans amandoi. A fost foarte socat la inceput, dar dupa aceea m-a sprijinit mult, de aceea ii sunt foarte recunoascatoare".

Dumnezeu are grija de toate, asa cum spune si sora Francis Mary. "Fostul meu iubit va fi uns preot in acelasi an in care eu voi depune ultimul juramant".

Virginitatea, o conditie obligatorie?

Juramantul care starneste cel mai mult curiozitatea este cel de castitate. In loc de a-si oferi sexualitatea unui barbat, maicutele devin miresele lui Iisus Hristos. "Este dificil sa fii casatorita cu un sot perfect. Astfel, daca ceva merge prost in relatiea noastra, stiu automat ca vina este a mea", glumeste sora Mary Judith.

"O multime de oameni cred ca suntem frustrate pentru ca nu facem sex sau orice alte lucruri pe care le fac cei de varsta noastra.", spune sora Mary Judith. "Simt ca mi-am recapatat sexualitatea dintr-o lune supra saturata de sex si nu vreau sa fiu privita ca un obiect. Consider ca sexualitatea mea este un lucru de pret."

Dorintele sexuale nu dispar in mod miraculos odata cu convertirea. Maicile le abordeaza insa diferit. Ele le accepta ca o parte a ceea ce sunt, insa nu permit sa fie definite de aceste dorinte.

Un alt mit construit de societate este acela ca o femeie trebuie sa fie virgina pentru a deveni maicuta. Daca exista femei tinere care vor sa se calugareasca si s-a intamplat sa faca sex, aceastea ar trebui sa fie ca este posibil, chiar daca nu sunt virgine. Ele trebuie sa demonstreze ca au dus o viata casta inainte de intrarea in manastire si faptul ca se angajeaza sa fie caste pentru tot restul vietii.

Intr-o societate si mai ales o cultura ca cea din ziua de azi, in care se pune mare pret pe bunastarea materiala si pe atractia sexuala, aceste femei sunt niste eroine. Ele au simtit chemarea lui Dumnezeu si si-au dedicat intreaga viata Lui.

Urmareste Oprah de marti pana vineri, ora 23:00, pe Euforia TV!

Sursa foto: Oprah, hepta.ro

În articolul

Viata unei calugarite, fara sare si piper?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x