CulTOUR
CulTour 2021: Răzvan Nedu, cea mai importantă voce pentru copiii cu dizabilități. Cum a început povestea căpitanului Lotului Național de Paraclimbing

Publicat pe 23.11.2021 la 17:45. Actualizat pe 23.11.2021 la 17:47

Răzvan Nedu este căpitanul lotului național de paraclimbing și vocea copiilor cu dizabilități. Povestea lui este una fascinantă și o vom afla și noi astăzi, într-o discuție cu Alexandra Gherman.

Răzvan Nedu, cea mai importantă voce pentru copiii cu dizabilități

Facebook/Razvan Nedu

“Astăzi avem onoarea de a sta de vorbă cu un om extraordinar pentru care imposibilul a devenit posibil.”, începe Criss emisiunea CulTour de astăzi.

“Răzvan Nedu este poate cea mai importantă voce care militează pentru drepturile copiilor cu dizabilități.”, continuă Vlad Gherman.

“Deficiența de vedere l-a ajutat să depășească limite care pentru mulți par imposibile.”, spune Cristina Ciobănașu.

Răzvan Nedu, cea mai importantă voce pentru copiii cu dizabilități

“Cum a început pasiunea pentru cățărări?”, întreabă Alexandra Gherman.

“Am ieșit doar vicecampion. Pasiunea pentru cățărări a început acum 5 ani jumate, când cei de la climb again au venit cu un panou pentru escaladă la școală.”, spune Răzvan.

“Pe atunci, antrenamentele nu se țineau aici, era doar ideea de a se dezvolta copiii.”, continuă acesta.

“Ți-a plăcut din prima?”, întreabă Alexandra Gherman.

“Nu, m-am urcat pe perete și m-am trezit puțin pe spate, n-am reușit să ajung până sus.”, spune Răzvan.

“Am ajuns pe niște pereți verticali, am mai încercat de câteva ori, am găsit ideea de provocator, ceva mișcare, nu voiam ceva monoton și plictisitor, am văzut la sală atâtea varietăți.”, continuă acesta.

Răzvan Nedu spune că prima oară când a urcat pe stâncă a fost la doar două luni și jumătate de când urcase prima dată pe un perete interior de escaladă.

“Sub 4 ani tu ai devenit și campion și antrenor, căpitanul lotului național, ce-i cu ritmul ăsta?”, întreabă Alexandra Gherman.

“E un ritm sportive, atunci când spui sportiv eu mă gândesc la disciplină.”, spune Răzvan.

Răzvan Nedu spune că fără disciplină nu ar putea face față provocărilor de zi cu zi și încearcă întotdeauna să se autodepășească. “Am nevoie să fiu super organizat, eu pe lângă că învăț copiii, merg la școli prin țară și îi învăț pe copii cum să meargă cu bastonul alb.”, spune Răzvan.

“Poate nu vor ajunge toți campioni, dar noi ne dorim ca toți copiii să prindă curaj și să aibă încredere și să se dezvolte pe plan personal.”, continuă campionul.

“90% dintre persoanele cu dizabilități stau acasă și au nevoie în permanență de însoțitor.”, spune Alexandra Gherman.

“Din nefericire, peste tot în lume există viața reală și viața virtuală.”, răspunde Răzvan.

Răzvan Nedu spune că mulți copii preferă să se ascundă în spatele calculatoarelor și să nu mai aibă parte de momente rușinoase atunci când se întâlnesc cu ceilalți.

“În viața reală toată lumea îți pune o etichetă, mulți copii sunt rușinați, atunci când vor să iasă în viața reală nu sunt adaptați.”, continuă acesta.

Răzvan Nedu spune că părinții copiilor sunt hiper protectivi și încearcă să-i conducă fără a-i ajuta, de fapt. “Copiii sunt ca niște bureți, dacă ajung la o vârstă înaintată, tendința e ca părinții să fie mereu acolo, pe când noi, venim și îi ajutăm.”, spune tânărul.

“Cum a fost în cazul vostru, al surorii voastre, n-ați avut pe cineva să vă țină de mână?”, întreabă Alexandra Gherman.

“Eu mi-am luat baston alb singur, le-am zis alor mei că vreau să merg singur.”, spune Răzvan.

Răzvan Nedu este de părere că și copiii trebuie să își dorească să evolueze, în ciuda ajutorului oferit.

În articolul

CulTour 2021: Răzvan Nedu, cea mai importantă voce pentru copiii cu dizabilități. Cum a început povestea căpitanului Lotului Național de Paraclimbing

:
Share pe Facebook Share pe WhatsApp