Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață!

Publicat pe 24.06.2014 la 09:06 Actualizat pe 24.06.2014 la 09:45

Lyonul este al doilea oraș ca mărime al Franței, după Paris. Și este un model european în orice domeniu. Însă, fără doar și poate domeniul în care excelează este gastronomia


Lyonul este al doilea oraș ca mărime al Franței, după Paris. Și este un model european în orice domeniu. Însă, fără doar și poate domeniul în care excelează este gastronomia.

Istoria notează că totul a început în perioada Renaşterii, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului. Rezultatul a fost uimitor: o bucătărie specifică, dorită de mai toate casele Europei.

În secolul al XIX-lea, o categorie aparte de bucătărese, numite şi mamele lyoneze, reprezentau deja cultura gastronomică de tradiţie. Ele nu erau constrânse în această profesie de motive economice, pentru că făceau parte din clasa mijlocie. Îşi reprezentau cu mândrie tradiţia, oriunde în lume, făcând un adevărat apostolat gastronomic în lumea modernă.

Acum, străzile înguste și piețele frumos amenajate, pline de istorie, te invită parcă să te așezi la masă, să guști ceva delicios: un consomeu cu maduvioara de vita ori o supa cu afumatura de iepure, o supa cu oua sau o supa crema de orz cu unt frecat cu macris. Iar cele mai importante atracții ce merită vizitate sunt:

Bazilica Notre Dame de Fourvière - situata pe varful dealului rugaciunii, bazilica ofera o privelista uimitoare asupra orasului.

Catedrala Sfântul Ioan - cu o arhitectura partial in stil romanic si scaun al celui de-al 133-lea episcop al Lyon-ului, a fost construita intre ultima parte a secolului XI si inceputul secolului XVI

Mur des Canuts - zona Croix Rousse este renumita pentru traditia in materie de tesatorie a matasii ilustrata de Mur des Canuts pe una din laturile unui bloc

Théâtre Antique de Fourvière - are o capacitate de aproximativ 10 mii de locuri și a fost construit de romani.

În plus, puteți vizita: Opereta Nationala Lyon, Muzeul Istoric Lyon si Muzeul International de Marionete, Aquarium du Grand Lyon, Centre d'Histoire de la Résistance et de la Déportation, Fourvière, Fresque des Lyonnais, Musée de l'Automobile Henri Malartre, Musée des Confluences si Musée Lumière.

Trebuie să știți toate astea înainte să plecați la Lyon și veți trăi o experiență unică!


Totul a început în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului.

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/222079/Capitala-gastronomiei-mondiale
în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului.

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/222079/Capitala-gastronomiei-mondiale

În articolul

Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 aprilie 2025. Taurii au parte de o perioadă interesantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
HelloTaste.ro
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Catine
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
useit.ro
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
as.ro
La 88 de ani, Emeric Ienei a fost inclus pe lista indemnizaţiilor de merit. Câţi bani primeşte de la statul român
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
HelloTaste
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
close
x