Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață!

Publicat pe 24.06.2014 la 09:06 Actualizat pe 24.06.2014 la 09:45

Lyonul este al doilea oraș ca mărime al Franței, după Paris. Și este un model european în orice domeniu. Însă, fără doar și poate domeniul în care excelează este gastronomia


Lyonul este al doilea oraș ca mărime al Franței, după Paris. Și este un model european în orice domeniu. Însă, fără doar și poate domeniul în care excelează este gastronomia.

Istoria notează că totul a început în perioada Renaşterii, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului. Rezultatul a fost uimitor: o bucătărie specifică, dorită de mai toate casele Europei.

În secolul al XIX-lea, o categorie aparte de bucătărese, numite şi mamele lyoneze, reprezentau deja cultura gastronomică de tradiţie. Ele nu erau constrânse în această profesie de motive economice, pentru că făceau parte din clasa mijlocie. Îşi reprezentau cu mândrie tradiţia, oriunde în lume, făcând un adevărat apostolat gastronomic în lumea modernă.

Acum, străzile înguste și piețele frumos amenajate, pline de istorie, te invită parcă să te așezi la masă, să guști ceva delicios: un consomeu cu maduvioara de vita ori o supa cu afumatura de iepure, o supa cu oua sau o supa crema de orz cu unt frecat cu macris. Iar cele mai importante atracții ce merită vizitate sunt:

Bazilica Notre Dame de Fourvière - situata pe varful dealului rugaciunii, bazilica ofera o privelista uimitoare asupra orasului.

Catedrala Sfântul Ioan - cu o arhitectura partial in stil romanic si scaun al celui de-al 133-lea episcop al Lyon-ului, a fost construita intre ultima parte a secolului XI si inceputul secolului XVI

Mur des Canuts - zona Croix Rousse este renumita pentru traditia in materie de tesatorie a matasii ilustrata de Mur des Canuts pe una din laturile unui bloc

Théâtre Antique de Fourvière - are o capacitate de aproximativ 10 mii de locuri și a fost construit de romani.

În plus, puteți vizita: Opereta Nationala Lyon, Muzeul Istoric Lyon si Muzeul International de Marionete, Aquarium du Grand Lyon, Centre d'Histoire de la Résistance et de la Déportation, Fourvière, Fresque des Lyonnais, Musée de l'Automobile Henri Malartre, Musée des Confluences si Musée Lumière.

Trebuie să știți toate astea înainte să plecați la Lyon și veți trăi o experiență unică!


Totul a început în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului.

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/222079/Capitala-gastronomiei-mondiale
în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului.

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/222079/Capitala-gastronomiei-mondiale

În articolul Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață!:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 4 iunie 2025. Leii sunt pregătiți pentru noi începuturi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 iunie 2025. Leii sunt pregătiți pentru noi începuturi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Asasinul Teodorei mărturisea într-o carte obsesia pentru fată de când avea 14 ani. Bărbatul, bolnav de cancer
observatornews.ro
Asasinul Teodorei mărturisea într-o carte obsesia pentru fată de când avea 14 ani. Bărbatul, bolnav de cancer
Două zodii vor avea parte de un nou început pe 3 iunie 2025. Ce se va întâmpla în viața acestor nativi
a1.ro
Două zodii vor avea parte de un nou început pe 3 iunie 2025. Ce se va întâmpla în viața acestor nativi
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
HelloTaste.ro
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Ardei umpluți cu quinoa, ciuperci și legume. Un preparat sățios și sănătos
Catine
Ardei umpluți cu quinoa, ciuperci și legume. Un preparat sățios și sănătos
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
useit.ro
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
as.ro
TV Happy
7 simptome de vitiligo ușor de recunoscut
MediCOOL
7 simptome de vitiligo ușor de recunoscut
Marilu Dobrescu povestește, în hohote de plâns, cu lux de amănunte, cum ar fi fost agresată fizic de fostul iubit, Iustin Petrescu: „A încercat să mă sufoce”
Spynews
Marilu Dobrescu povestește, în hohote de plâns, cu lux de amănunte, cum ar fi fost agresată fizic de fostul iubit, Iustin Petrescu: „A încercat să mă sufoce”
Piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
DeParinti
Piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
Medicul Mihail Pautov și specialiști în domeniu vin cu sfaturi de înfrumusețare pentru miri și mirese
MediCOOL
Medicul Mihail Pautov și specialiști în domeniu vin cu sfaturi de înfrumusețare pentru miri și mirese
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
HelloTaste
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
close
x