Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață!

Publicat pe 24.06.2014 la 09:06 Actualizat pe 24.06.2014 la 09:45

Lyonul este al doilea oraș ca mărime al Franței, după Paris. Și este un model european în orice domeniu. Însă, fără doar și poate domeniul în care excelează este gastronomia


Lyonul este al doilea oraș ca mărime al Franței, după Paris. Și este un model european în orice domeniu. Însă, fără doar și poate domeniul în care excelează este gastronomia.

Istoria notează că totul a început în perioada Renaşterii, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului. Rezultatul a fost uimitor: o bucătărie specifică, dorită de mai toate casele Europei.

În secolul al XIX-lea, o categorie aparte de bucătărese, numite şi mamele lyoneze, reprezentau deja cultura gastronomică de tradiţie. Ele nu erau constrânse în această profesie de motive economice, pentru că făceau parte din clasa mijlocie. Îşi reprezentau cu mândrie tradiţia, oriunde în lume, făcând un adevărat apostolat gastronomic în lumea modernă.

Acum, străzile înguste și piețele frumos amenajate, pline de istorie, te invită parcă să te așezi la masă, să guști ceva delicios: un consomeu cu maduvioara de vita ori o supa cu afumatura de iepure, o supa cu oua sau o supa crema de orz cu unt frecat cu macris. Iar cele mai importante atracții ce merită vizitate sunt:

Bazilica Notre Dame de Fourvière - situata pe varful dealului rugaciunii, bazilica ofera o privelista uimitoare asupra orasului.

Catedrala Sfântul Ioan - cu o arhitectura partial in stil romanic si scaun al celui de-al 133-lea episcop al Lyon-ului, a fost construita intre ultima parte a secolului XI si inceputul secolului XVI

Mur des Canuts - zona Croix Rousse este renumita pentru traditia in materie de tesatorie a matasii ilustrata de Mur des Canuts pe una din laturile unui bloc

Théâtre Antique de Fourvière - are o capacitate de aproximativ 10 mii de locuri și a fost construit de romani.

În plus, puteți vizita: Opereta Nationala Lyon, Muzeul Istoric Lyon si Muzeul International de Marionete, Aquarium du Grand Lyon, Centre d'Histoire de la Résistance et de la Déportation, Fourvière, Fresque des Lyonnais, Musée de l'Automobile Henri Malartre, Musée des Confluences si Musée Lumière.

Trebuie să știți toate astea înainte să plecați la Lyon și veți trăi o experiență unică!


Totul a început în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului.

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/222079/Capitala-gastronomiei-mondiale
în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului.

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/222079/Capitala-gastronomiei-mondiale

În articolul

Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x