Cunoşti legenda globurilor de Crăciun? Unde au apărut şi care este semnificaţia lor

Publicat pe 05.12.2015 la 01:27 Actualizat pe 05.12.2015 la 09:59

Împodobirea bradului este cel mai îndrăgit obicei de Crăciun, datorită simbolurilor care i se asociază: iubire – pentru că este împodobit de toţi membrii familiei, bucurie şi fericire – pentru că sub el se adună cadourile, magie – pentru că Moş Crăciun vine doar în casele unde există un brad împodobit.

tarancutaurbana.ro

Împodobirea bradului este cel mai îndrăgit obicei de Crăciun, datorită simbolurilor care i se asociază: iubire – pentru că este împodobit de toţi membrii familiei, bucurie şi fericire – pentru că sub el se adună cadourile, magie – pentru că Moş Crăciun vine doar în casele unde există un brad împodobit.

Bradul este şi simbolul vieţii, trăiniciei şi sănătăţii – pentru că este mereu verde, chiar şi când afara e zăpada. Se spune că obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îl păstrăm de pe vremea romanilor, atunci a apărut tradiţia de a face daruri celor dragi de Crăciun. Apoi, tradiţia a fost preluată de familiile înstărite din toate zonele ocupate de romani.

Crăciunul este o amintire dragă a copilăriei, iar bradul trebuie să ne amintească mereu de familie. Din vremuri îndepărtate, bunicii și străbunicii noștri puneau în brad ce aveau: nuci, mere, prune uscate sau turtă dulce. Nu doar că e ieftin, dar în casă persista un miros proaspăt. Şi apoi, copii mai aveau tendinţa să fure câte ceva din brad. Crăciunul fără cadouri, ar fi ceva de neimaginat.

Tradiţia lor datează, la fel, din vremea romanilor. În timp, s-a născut un personaj legendar, Moş Crăciun, cel mai îndrăgit mit al copilăriei, cu nume diferite, în jurul căruia se adună tot felul de poveşti, în funcţie de fiecare ţară.

Tradiţia împodobirii bradului de Crăciun cu globurile de sticlă pictată, a început cam prin anul 1858 într-un oraş mic din sudul Germaniei, numit Lauscha. Oamenii împodobeau bradul pe atunci cu nuci şi mere, pe care le îmbrăcau în polei pentru a fi mai strălucitoare. În secolul al XVIII-lea, lumânările au început să fie folosite la împodobirea bradului de Crăciun în Germania. Din secolul al XIX-lea, au apărut podoabele confecţionate sub formă de jucării. Tot cam atunci au apărut şi globurile, adoptate repede ca simboluri care atrag veselia în toată lumea creştină.

Tot în acest an, apare un atelier de sticlă, iar unul dintre muncitor pe nume Martin, neavând cu ce să împodobească bradul de Crăciun şi ştiind că ai săi copiii vor fi dezamăgiţi s-a gândit să înlocuiască cumva merele şi nucile şi să facă ceva asemănător din sticlă roşie şi aurie. Astfel bradul lor era din nou plin de mere şi nuci, doar că erau din sticlă. De atunci, fiecare locuitor din acel mic orăşel a folosit magicele globuri de sticlă frumos colorate. O altă tradiţie este legată de culoarea globurilor de Crăciun, iar în funcţie de culorile alese, anul viitor le va îndeplini oamenilor diferite dorinţe. Se spune că dacă îţi alegi globurile de culoare albă, anul următor ai parte de multă bucurie, echilibru şi înţelepciune. Totodată această culoare reprezintă smerenie şi bunătate. Roşul este un simbol al focului şi de asemenea, culoarea se regăseşte şi în costulul lui Moş Crăciun.

Prin forţa, puterea şi strălucirea lui, roşul are acţiuni benefăcătoare, mărindu-ţi puterea, voinţa şi îţi aduce împlinire sufletească. Verdele îţi aduce bunăstare. Această culoare trebuie să se găsească în fiecare brad. Este un simbol consacrat al tinereţii, vieţii şi bunăstării. Verdele îţi aduce sănătate, înţelegere, stabilitate financiară dar şi spor în casă. Globurile albastre sunt foarte importante. Aceasta nu trebuie să lipsească din brad dacă vrem ca anul următor să fim mai liniştiţi şi să scăpăm de lucrurile rele. Auriul îţi poartă noroc la bani şi semnifică lumina şi bunătate din oameni. Ritualul împodobirii bradul este magic, iar dacă respecţi tradiţia culorilor, Anul Nou îţi poate aduce tot ceea ce e mai bun şi ceea ce îţi doreşti.

Sursă: tarancutaurbana.ro

În articolul

Cunoşti legenda globurilor de Crăciun? Unde au apărut şi care este semnificaţia lor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x