10 GREȘELI pe care le facem atunci când preparăm CARNEA
Publicat pe 21.09.2016 la 12:53 Actualizat pe 04.11.2016 la 18:24
Specialişti în nutriţie şi bucătari profesioniși au realizat un mic îndrumar pentru amatorii într-ale gătitului. Un decalog al celor mai frecvente greșeli pe care amatorii le fac atunci când prepară carnea. Totodată, autorii, citați de businessinsider, au oferit soluții și explicații.
Folosiţi acelaşi tocător pentru carne şi legume
Specialiștii recomandă să preparați separat carnea şi legumele. Motivul: carnea crudă împrăştie bacterii pe toate suprafeţele cu care vine în contact, inclusiv pe tocător, cuţite de bucătărie chiar și pe mâini.
Dezgheţaţi carnea crudă la temperatura camerei
NU decongelați carnea la temperatura camerei, mai ales vara! Motivul: bacteriile se dezvoltă la temperaturi între 44 şi 60 de grade Celsius.
Tăiaţi carnea prea repede după ce o gătiţi
Dați-i un răgaz face ca sucurile să pătrundă bine carnea până în mijloc. Astfel, aromele vor fi distribuite în mod egal. Un pui gătit întreg sau o bucată de carne de porc necesită un repaos de până la 30 de minute.
Păstraţi carnea crudă în frigider mult prea mult
Nu mai mult de două zile puteți ține în frigider carnea de pasăre, carnea tocată, peştele sau anumite fructe de mare. Lăsași la frigider maximum 5 zile carnea de vită, viţel, porc sau miel.
Nu congelaţi carnea corect
Specialiștii spun că este mult mai sănătos să puneți carnea la congelator ambalată în hârtie sau, și mai bine, în folie de aluminiu.
Aglomeraţi tigaia cu prea multă carne
Atunci când puneţi prea multă carne în tigaie, aceasta nu va mai avea acea crustă care oferă un gust aparte mâncării.
Prăjiţi bacon în tigaie
Să prăjți bacon în tigaie poate fi un chin: sare uleiul peste tot. Sugestie: puneți feliuţele de bacon pe o foaie de copt, peste care aţi pus în prealabil o folie de aluminiu, apoi băgaţi tava în cuptorul neîncălzit.
Tocați carnea la temperatura camerei
Atunci când vreți să tăiați carnea în bucăți mici, cel mai bine este să faceți această operațiune atunci când aceasta este parțial congelată. Vă va fi mult mai ușor să o tăiați în cubulețe.
Tocați carnea pe un tocător din lemn foarte uzat
Bucătarii profesioniști sugerează să evitați prepararea cărnii crude pe un tocător din lemn uzat. Motiviul: în lemnul uzat se pot dezvoltabacterii.
Dezghețați carnea în apă caldă
Cel mai corect este să scoateţi carnea din congelator şi să o lăsaţi în firgider, până la dezgheţarea completă. Sau, încercați să o dezghețați în apă rece. Va dura mai mult, ce-i drept, dar e mai sănătos așa.