5 obiecte din bucătărie care ne amintesc de copilărie. Cum să recreezi aceste momente unice
Publicat pe 22.07.2016 la 13:48 Actualizat pe 22.07.2016 la 13:59
Jocurile video tot mai realiste și gadgeturile le acaparează copiilor moderni toată atenția. Noi, însă, cei care am copilărit cu cheia la gât, avem propriile noastre amintiri. Majoritatea dintre ele se leagă de bucătărie, de miresmele îmbătătoare pe care le creau mamele și bunicile noastre în această încăpere și de ritualurile de dimineață pe care le avea familia înainte ca noi să mergem la școală.
Jocurile video tot mai realiste și gadgeturile le acaparează copiilor moderni toată atenția. Noi, însă, cei care am copilărit cu cheia la gât, avem propriile noastre amintiri. Majoritatea dintre ele se leagă de bucătărie, de miresmele îmbătătoare pe care le creau mamele și bunicile noastre în această încăpere și de ritualurile de dimineață pe care le avea familia înainte ca noi să mergem la școală.
Am făcut o scurtă trecere în revistă a obiectelor care ne amintesc de copilărie și îți dăm câteva idei pentru a le recrea la tine acasa:
Mașina de tocat, instrumentul minune cu care mama făcea adevărate delicii
Cu toții am folosit măcar o dată în copilărie o mașină de tocat, instrumentul acela minune pe care mama îl folosea ori de câte ori făcea sărmăluțe. Întregul ritual, mirosul de mirodenii și apoi cel emanat de oala fierbând de pe aragaz ne readuc instantaneu în bucătăria copilăriei.
Poți recrea acest moment alături de cei dragi, dar cu mai puțin efort. Vechea mașină de tocat, cea care avea nevoie de câte o mică ajustare ori de câte ori era folosită este înlocuită acum de unele moderne. Cu unul dintre aceste aparate, pregătitul mâncării devine o adevărată joacă de copii, iar tu îți amintești cu drag momente atât de prețioase din copilărie.
Oala sub presiune, ustensila care stârnea mereu curiozitatea copiilor
Oala sub presiune era omniprezentă în orice casă, în copilărie. Ciorbele se găteau mult mai repede și cum carnea provenea mereu din surse bio – de la bunici de cele mai multe ori – avea nevoie de mai mult timp de fierbere, iar această oală complicată făcea ca timpul de gătire să se reducă.
Poți găsi și acum în magazine oale sub presiune, însă acum au un aspect mai modern, bineînțeles. Există și astfel de oale electrice, pe care nu e nevoie să le pui pe aragaz.
Telul arc, bagheta magică pentru prăjituri gustoase
Telul arc, cel care era folosit de obicei la baterea albușurilor pentru prăjituri este unul dintre instrumentele pe care orice mamă le avea în bucătărie, în trecut. Între timp, el a fost înlocuit de mixere multifuncționale, cu zeci de butoane și opțiuni.
Recrează în bucătăria ta una dintre prăjiturile festive ce se regăsea pe toate mesele românilor – albă ca zăpadă, negresă, tartă cu vișine. Sunt mai ușor de pregătit decât crezi, iar cu toate instrumentele moderne e imposibil să nu ai parte de un rezultat delicios.
Râșnita de cafea, primul aparat care era pornit în fiecare dimineață
Râșnita de cafea dădea tonul dimineților. Aparatul fără de care părinții noștri nu își puteau începe zilele ca la carte și cel care ne stârnea noua, copiilor, interesul, era și cel care răspândea în bucătărie aroma plăcută de cafea proaspăt măcinată.
Acum avem la dispoziție cafetiere și espressoare, care ne oferă în fiecare dimineață licoarea cu care ne începem zilele, însă pentru a recrea din când în când momente din copilărie, ai putea să pregătești o cafea la ibric, la fel cum o făcea mama ta.
Tigaia de fontă, mereu pe aragaz și cu bunătăți în ea
Tradiționala tigaie de fontă era foarte des folosită, iar în ea se pregăteau fel și fel de bunătăți. Foarte rezistentă, această tigaie făcea parte din „artileria“ oricărei mame. Și în prezent ea mai este folosită în multe gospodării, mai ales că poate fi introdusă fără probleme și în cuptor.
Alături de tigaia ta modernă, din teflon, poți să ai și o tigaie din fontă pentru a găti feluri de mâncare ca la mama acasă. Vei avea parte de un festin la fel ca în copilărie.
Ce ustensile de bucătărie îți amintesc ție de copilărie? Pe care dintre cele amintite de noi le folosești?
Sursa foto: Shutterstock