Acum 200 de ani, rosiile erau pentru europeni „merele otravite”
Publicat pe 20.06.2013 la 12:57 Actualizat pe 20.06.2013 la 13:03
Cu secole in urma, inainte de a deveni ingredientele-cheie pentru salate si sosuri, umilele si versatilele rosii erau considerate mortale.
Timp de 200 de ani, la sfarsitul secolului 19, majoritatea europenilor le evitau si le numeau „merele otravite”. In special membrii claselor sociale superioare erau convinsi ca aceste legume cauzeaza boala si moarte.
Rosiile au fost insa victimele unei simple neintelegeri: europenii bogati serveau mancarea de pe platouri de cositor – obiecte care contineau foarte mult plumb.
Punctul de cotitura a fost in 1880 cand la Napoli a fost inventata pizza. Fructul zemos a devenit foare popular in Europa si in America de Nord. In 1544, rosiile se cultivau in Italia ca plante ornamentale.
In zilele noastre, rosiile sunt prezente in orice bucatarie si este greu sa ne imaginam un sos sau un sandwich fara ele.