Afinele, fructe cu multe beneficii
Publicat pe 25.09.2010 la 15:33 Actualizat pe 25.09.2010 la 15:45
"Insulina vegetala", asa cum mai este denumit afinul, are efect benefic asupra echilibrarii glicemiei. In acest caz se cunoaste o reteta foarte veche: suc din afine fiert, scortisoara si cuisoare. Se bea rece sau cald, in functie de anotimp, precizeaza Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.
Pentru controlul diabetului se prepara infuzii din 2 linguri de frunze de afin la 500 ml de apa, care se infuzeaza 7-8 minute. Se vor bea cate 250 ml din aceasta infuzie inainte de micul dejun si de masa de pranz.
Gargara cu aceasta infuzie este recomandata de specialistul nostru pentru inflamatii, gingivite, stomatite, afte; clisme sau spalaturi la nivelul sezutului in caz de fisuri anale si hemoroizi.Frunzele de afin se pot combina cu alte plante indicate in caz de obezitate.
IMBUNATATESTE-TI SISTEMUL IMUNITAR!
Se apropie sezonul virozelor si racelilor. Cu ajutorul unei cure cu afine, sistemul natural poate fi intarit, astfel incat sa te protejeze de aceste viroze. Este indicat ca o cura de afine sa dureze 20 de zile. Pe langa intarirea imunitatii, cura de afine este recomandata si persoanelor obeze, pe care le poate ajuta sa slabeasca.
TE SCAPA DE DIAREE
Ceaiul de afine contine taninuri, fiind eficient in combaterea diareei. Tot continutul de taninuri recomanda ceaiul de afine pentru atenuarea simptomelor proprii unor afectiuni ale stomacului, pentru calmarea tractului digestiv, vindecarea mai rapida a leziunilor sau pentru reducerea inflamatiilor de la nivelul laringelui in cazul gripei, racelii sau a diferitelor tipuri de alergii.
PREVINE ALZHEIMER
Afinele contin antioxidanti. Motiv pentru care afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduc afectiunile aflate in stransa legatura cu inaintarea in varsta, cum ar fi Alzheimer sau alt tip de demente. De asemenea, ceaiurile si sucurile de afine reprezinta o sursa bogata de vitamina A si C, dar si de nutrienti precum flavonoide si antocianine.
SFATURI
Trebuie sa alegem afinele bine coapte, care sunt cele mai bogate in antioxidanti. Acestea se vor depozita intr-un vas acoperit in frigider. Nu trebuie sa le tineti la temperatura camerei mai mult de o zi, pentru ca se altereaza.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: urbangardencasual.com