Apa afumata, cea mai noua preferinta a bucatarilor cu pretentii
Publicat pe 30.10.2012 la 11:36 Actualizat pe 30.10.2012 la 12:13
In moda ai haute couture, in gastronomie, haute cuisine. Printre cele mai noi preferinte ale bucatarilor experimentati din afara se numara si apa. Nu simpla H20 de la robinet, ci apa afumata.
La cererea bucatarului chef, Heston Blumenthal, patronul lantului de restaurante "The Fat Duck" din Marea Britanie, o companie din Tara Galilor fabrica apa afumata, inmagazinata in pungi transparente de 150 ml. Apa are o culoare usor galbuie si poate fi cumparata online, de pe halenmon.com, cu aproape 3 dolari (11 lei).
Directorul companiei producatoare spune ca apa a fost tinuta intr-o hala de afumat timp de patru zile, interval in care lichidul a putut prinde o aroma specifica.
Apa poate fi folosita in mancaruri sau cocktailuri, pentru un gust aparte. "La Fat Duck", spune directorul companiei, "apa afumata este folosita la cartofi si fructe de mare. Dar se poate folosi si la marinat si calit legume".
"Barmanii sunt incantati ca acum pot folosi aceasta apa in loc de pistolul cu fum pentru a adauga o nota amara cocktailurilor. Noi am folosit-o pentru cuburi de gheata in whisky", a adaugat aceasta.
Descopera secrete culinare de la cei mai buni chefi ai momentului pe topchef.a1.ro!