Briosa cu ciocolata si alune
Publicat pe 23.07.2012 la 14:45 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:52
Ingrediente:
Brioşa
•½ măsură de lapte sau lapte cu ciocolată 2 % grăsime, la temperatura camerei
•1 lingură de drojdie uscată
•1 lingură + ½ cană de zahăr
•4 ouă, la temperatura camerei
•3 măsuri de făină
•1/3 măsură de cacao
•½ linguriţă de sare
•½ măsură de unt nesărat, la temperatura camerei
•55 grame ciocolată neagră, topită
Umplutura de alune:
•1 măsură de alune întregi, prăjite şi decojite
•½ măsură zahăr brun
•1 ou
•1 linguriţă esenţă de vanilie
•¼ măsură de chipsuri de ciocolată (opţional)
Mod de preparare:
1. Amestecă laptele (sau laptele cu ciocolată, după caz), drojdia şi 1 lingură de zahăr şi lasă-le să stea deoparte 5 minute. Adaugă ouăle şi amestecă. Cerne făina, zahărul rămas, pudra de cacao şi sarea. Amestecă cu mixerul sau cu mâna până la încorporare. Adaugă untul şi ciocolata topită. Pune coca într-un recipient uns cu ulei, acoperă şi lasă-l să stea 1 oră la temperatura camerei ori între 8 şi 24 de ore la frigider.
2. Pentru umplutura de alune, pune alunele cu zahărul într-un mixer. Mixează fin. Adaugă oul şi esenţa de vanilie. Dă pe modul pulse până se amestecă, apoi adaugă chipsurile de ciocolată (dacă este cazul) şi mai apasă de câteva ori pe modul pulse.
3. Pe o suprafaţă pudrată cu făină, pune aluatul, dă-i forma unui dreptunghi cu grosimea de 1 cm. Adaugă umplutura de alune pe întreaga sprafaţă şi apoi rulează pe partea lungă. Taie rola în bucăţi de 2,5 cm grosime. Aşează bucăţile de aluat într-o formă unsă suprapunând bucăţile, apoi aşează bucăţile rămase peste primul strat. Acoperă forma cu cun prosop şi lasă brioşa la crescut 90 de minute.
4. Preîncălzeşte cuptorul la 350 grade Fahrenheit/ 177 grade Celsius. Coace brioşa 40 de minute sau până când paiul introdus iese curat. Permite-i să se răcească în formă 20 de miute, apoi scoate-o şi las-o să se răcească complet.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame