Briose clasice
Publicat pe 23.07.2012 la 13:46 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:53
Brioşele sunt un produs de patiserie franţuzesc, brioşele sunt delicioase atât singure cât şi lângă o ceaşcă de ceai sau de cafea.
Pentru 6 brioşe
Ingrediente:
·¼ măsură+ 2 linguri de lapte 2% grăsime, la temperatura camerei
·2 linguri + 1 ½ măsură de făină
·1 lingură de drojdie uscată
·2 linguri de zahăr pudră, cernut
·2 ouă mari, la temperatura camerei
·¼ linguriţă de sare
·6 linguri de zahăr nesărat, la temperatura camerei
·1 ou bătut cu 2 linguri de apă, pentru uns deasupra
Mod de preparare:
Amestecă 1/4 din lapte, 2 linguri de făină şi drojdia şi lasă-le să stea deoparte 5 minute.
Adaugă laptele rămas, făina, zahărul, ouăle, sarea şi amestecă folosind o lingură de lemn timp de 6 minute sau cu mixerul timp de 3 minute. În timp ce amesteci adaugă untul şi continuă amestecarea până când se obţine o cocă fină. Pune aluatul obţinut într-un bol uns, acoperă-l cu folie de plastic şi lasă-l să crească la temperatura camerei 30 de minute, apoi bagă-l la frigider între 8 şi 24 de ore.
Pentru a transforma aluatul în brioşe, scoate-l afară pe o suprafaţă pudrată cu făină şi împarte-l în 6 bucăţi. Dă fiecărei bucăţi formă rotundă. Apoi dă fiecărei bucăţi o formă alungită, ca a unui om de zăpadă, cu corp si cap. Fă cu ajutorul unui deget o gaură în centrul bilei mari a brioşei şi bagă bila mai mică prin ea. Pune fiecare brioşă într-o formă specială. Acoperă tava cu un prosop şi lasă-l la crescut timp de 90 de minute, până îşi dublează volumul.
Preîncălzeşte cuptorul la 350 grade Fahrenheit/ 177 grade Celsius. Dă pe fiecare brioşă cu o pensulă înmuiată în ou bătut cu apă. Pune formele într-o tavă de copt şi bagă-le la cuptor 25 de minute sau până când capătă o culoare aurie. Lasă-le apoi la răcit 15 minute, apoi scoate-le din forme şi lasă-le să se răcească complet.
Brioşele sunt bune chiar în ziua în care s-au copt, dar pot fi ţinute o zi într-un container etanş, ori îngheţate timp de 2 luni.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame