Bucataria arabeasca - simplitate si savoare
Publicat pe 12.04.2015 la 17:44 Actualizat pe 04.05.2015 la 11:41
Bucataria araba cuprinde elemente ale bucatariilor mediteraneene si africane. Exista asemanari cu stilul grecesc si turcesc, fapt datorat colonizarilor. Urmarea - toate influentele au fost imbinate cu succes.
Bucataria arabeasca s-a imbogatit considerabil de-a lungul timpului, astfel ca in fiecare zona locuita de arabi exista preparate asemanatoare, dar, datorita cantitatilor diferite folosite, gustul mancarilor difera. Este considerata una dintre cele mai sanatoase; in proportie de 80%, se bazeaza pe legume.
Ingrediente nelipsite din bucataria araba: orezul, servit fie ca fel principal, fie ca umplutura; tabouleh - salata de verdeturi; sos de susan pentru salate; carnea de capra, oaie sau miel; graul - folosit pentru paine, salate si alte preparate; mirodeniile, prezente in toate preparatele; fasolea.
Bucataria arabeasca include aperitive, numite mezze - diferite sortimente de salate preparate din grau, naut, legume si foarte putina carne; tahina (un sos alb si picant), falafel (chiftelute din soia cu susan), ful (fasole traditionala), torshy (muraturi picante), friptura din carne de pui, vita sau miel, dar si diverse preparate din fructe de mare (calamari, creveti). Un adevarat deliciu il constituie dulciurile traditionale (baclava, kunafa, bazbusa, ummu ali); painea aromata, dulciurile delicioase insiropate, fistic si alte delicatese; mansaf, mancare traditionala de miel, sos de iaurt si orez.
Majoritatea meselor incep cu mezze (aperitive), dupa care se poate trece la felul principal. Pentru mezze, ingredientele de baza sunt: paine araba, humus (un fel de pasta de cabanos), tahina (pasta de susan), ceapa si zeama de lamaie. Specific arabesc este meniul care contine Kebii, carne de vita preparata la gratar sau in cuptor. Carnea se amesteca cu grau macinat, muguri de pin si condimente. Deasupra se toarna iaurt.
Amatorii de meniuri usoare, care prefera sortimentele vegetariene sau cu foarte putina carne, pot alege intre Ful (salata de vinete cu susan si ulei de masline; piure consistent de fasole bruna), Cupe (muschi de vita cu grau macinat si muguri de pin) sau Falafel (o mancare de post preparata din naut la care se adauga ceapa, usturoi si patrunjel). Alte optiuni: Humus, o mancare din naut, ulei de masline si sos de susan, vinete orientale sau bame cu legume.
Intre specialitati: carnatii libanezi Makane, cu sos de rodii si lamaie, Sugiuk din carne de vitel sau pui orientali cu ciuperci; Mansaf, preparat din carne de vita cu orez, stafide, migdale prajite, nuci si muguri de pin. Nu trebuie uitate nici Capse, specialitate pregatita din pui, orez, morcovi si sofran; Atayef - o placinta prajita bine, umpluta cu crema de alune sau branza.
O alta specialitate este mohallabiya, o budinca aromata cu petale de trandafir sau frunze de portocala. Si la fast-food, arabii stau bine: shawarma - echivalentul arab al gyrosului grecesc sau al kebabului turcesc; falafel, un fel de chiftele picante. Cafeaua arabica, foarte concentrata, este servita in pahare mici; de multe ori este aromata cu cardamom. Ceaiul traditional arab este preparat din frunze de ceai verde, menta si zahar.
Foto: www.hangbook.com
Citeste si Revista Felicia!