Bucataria chiliana - la granita dintre doua emisfere

Publicat pe 18.09.2010 la 14:49 Actualizat pe 18.09.2010 la 15:52

Nu se stie exact cat de veche este bucataria chiliana. Cert este ca atunci cand au ajuns aici conquistadorii spanioli, in 1541, nativii amerindieni aveau deja un retetar propriu, bazat in mare parte pe preparate din porumb si alte legume. Venirea spaniolilor a insemnat si introducerea pe mesele lor a altor ingrediente, precum carnea de pui, de vita, de porc, de oaie sau de iepure, dar si strugurii, maslinele sau citricele. Acestea au inceput sa intre treptat in retetarul traditional.



Chiar si astazi porumbul este un ingredient de baza in mancarurile chiliene. Rezultat al unui amestec cultural spectaculos si al unui "metisaj culinary" (daca putem sa spunem asa) care aduce pe aceeasi masa ingrediente originare din doua continente si doua emisfere diferite, bucataria chiliana reflecta atat puternicele traditii indigene, cat si savuroasele mosteniri hispanice, dar nu lipsesc influente din bucataria frantuzeasca, italiana, germana sau araba. Dar ceea ce surprinde cu adevarat la retetele chiliene nu este atat acest amestec culinar - intre noi fie vorba, foarte delicios -, cat felul in care chilienii reusesc sa transfere cate ceva din personalitatea lor in fiecare fel de mancare preparat. Desigur, retetele traditionale in care se imbina armonios cultura populatiei mapuche si cea europeana sunt cat se poate de apetisante.



PUTIN UMOR IN FARFURIE

Dar exista unele retete ale chilienilor care atrag curiozitatea unui strain inca dinainte ca acesta sa vada farfuria in fata ochilor, prin numele lor. Astfel, o reteta care, in traducere, inseamna "pui beat" nu numai ca te duce cu gandul la carnea frageda de pui fiarta in vin si coniac, dar te si amuza si te face sa te gandesti de unde provine numele. La fel este cazul si pentru "biftecul saracului". Te face sa vizualizezi mai bine epoca si starea sociala a celui care l-a creat? Desi poate nu ar trebui sa credeti ca ceea ce auziti reflecta exact o situatie. De exemplu, biftecul saracului: in ciuda numelui, astazi chilienii saraci nu isi pot permite sa manance acest fel de mancare decat foarte rar, deoarece carnea de vita este scumpa. De fapt, acest preparat este azi mai mult pe masa celor cu dare de mana. Dar din denumirea lui putem trage o concluzie despre chilieni: au simtul umorului.


DISTRACTIE SI MANCARE

Chilienii stiu sa se si distreze. Septembrie nu aduce numai primavara (suntem in alta emisfera, asa ca trebuie sa va reamintesc ca in Chile anotimpurile sunt inversate), ci si sarbatoarea nationala, Dieciocho, serbata la data de 18. Cu patru zile inainte si patru zile dupa 18 septembrie, ei sarbatoresc obtinerea independentei tarii lor. Sunt organizate parade, festivitati, spectacole de muzica si, desigur, se pregateste multa mancare. Mirosul de asados - gratarul chilean - si cel de empanadas se simt peste tot. De la zona la zona, preparatele pentru aceasta zi pot sa difere, precum si festivitatile pregatite. In Tarapaca, de exemplu, festivitatile de celebrare a Zilei Independentei tin cam o luna si cuprind ceremonii religioase sau productii teatrale. In La Araucanía, sarbatorile tin o saptamana, timp in care au loc festivitati folclorice si concursuri de gatit.


foto: lifespotlight.com

În articolul Bucataria chiliana - la granita dintre doua emisfere:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 7 septembrie 2025. Gemenii sunt impulsivi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 septembrie 2025. Gemenii sunt impulsivi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Cum îşi scad românii factura la energie. Expert: Consumatorii joacă un rol activ în stabilirea preţului
observatornews.ro
Cum îşi scad românii factura la energie. Expert: Consumatorii joacă un rol activ în stabilirea preţului
Fiul Cristinei Cioran a fost botezat de ÎPS Teodosie. Alex Dobrescu, tatăl micuțului, a lipsit de la slujbă | FOTO
a1.ro
Fiul Cristinei Cioran a fost botezat de ÎPS Teodosie. Alex Dobrescu, tatăl micuțului, a lipsit de la slujbă | FOTO
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
HelloTaste.ro
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Cât de rea ești, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Catine
Cât de rea ești, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Samsung lansează S25 FE. Ce preț are noul smartphone
useit.ro
Samsung lansează S25 FE. Ce preț are noul smartphone
La 61 de ani, Miodrag Belodedici a anunţat că s-a căsătorit! Cum arată soţia lui
as.ro
La 61 de ani, Miodrag Belodedici a anunţat că s-a căsătorit! Cum arată soţia lui
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
MediCOOL
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
S-a găsit ascunzătoarea lui Emil Gânj! Criminalul din Mureș și-ar fi construit singur un adăpost
Spynews
S-a găsit ascunzătoarea lui Emil Gânj! Criminalul din Mureș și-ar fi construit singur un adăpost
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
DeParinti
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
MediCOOL
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
HelloTaste
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
close
x