Bucataria chiliana - la granita dintre doua emisfere

Publicat pe 18.09.2010 la 14:49 Actualizat pe 18.09.2010 la 15:52

Nu se stie exact cat de veche este bucataria chiliana. Cert este ca atunci cand au ajuns aici conquistadorii spanioli, in 1541, nativii amerindieni aveau deja un retetar propriu, bazat in mare parte pe preparate din porumb si alte legume. Venirea spaniolilor a insemnat si introducerea pe mesele lor a altor ingrediente, precum carnea de pui, de vita, de porc, de oaie sau de iepure, dar si strugurii, maslinele sau citricele. Acestea au inceput sa intre treptat in retetarul traditional.



Chiar si astazi porumbul este un ingredient de baza in mancarurile chiliene. Rezultat al unui amestec cultural spectaculos si al unui "metisaj culinary" (daca putem sa spunem asa) care aduce pe aceeasi masa ingrediente originare din doua continente si doua emisfere diferite, bucataria chiliana reflecta atat puternicele traditii indigene, cat si savuroasele mosteniri hispanice, dar nu lipsesc influente din bucataria frantuzeasca, italiana, germana sau araba. Dar ceea ce surprinde cu adevarat la retetele chiliene nu este atat acest amestec culinar - intre noi fie vorba, foarte delicios -, cat felul in care chilienii reusesc sa transfere cate ceva din personalitatea lor in fiecare fel de mancare preparat. Desigur, retetele traditionale in care se imbina armonios cultura populatiei mapuche si cea europeana sunt cat se poate de apetisante.



PUTIN UMOR IN FARFURIE

Dar exista unele retete ale chilienilor care atrag curiozitatea unui strain inca dinainte ca acesta sa vada farfuria in fata ochilor, prin numele lor. Astfel, o reteta care, in traducere, inseamna "pui beat" nu numai ca te duce cu gandul la carnea frageda de pui fiarta in vin si coniac, dar te si amuza si te face sa te gandesti de unde provine numele. La fel este cazul si pentru "biftecul saracului". Te face sa vizualizezi mai bine epoca si starea sociala a celui care l-a creat? Desi poate nu ar trebui sa credeti ca ceea ce auziti reflecta exact o situatie. De exemplu, biftecul saracului: in ciuda numelui, astazi chilienii saraci nu isi pot permite sa manance acest fel de mancare decat foarte rar, deoarece carnea de vita este scumpa. De fapt, acest preparat este azi mai mult pe masa celor cu dare de mana. Dar din denumirea lui putem trage o concluzie despre chilieni: au simtul umorului.


DISTRACTIE SI MANCARE

Chilienii stiu sa se si distreze. Septembrie nu aduce numai primavara (suntem in alta emisfera, asa ca trebuie sa va reamintesc ca in Chile anotimpurile sunt inversate), ci si sarbatoarea nationala, Dieciocho, serbata la data de 18. Cu patru zile inainte si patru zile dupa 18 septembrie, ei sarbatoresc obtinerea independentei tarii lor. Sunt organizate parade, festivitati, spectacole de muzica si, desigur, se pregateste multa mancare. Mirosul de asados - gratarul chilean - si cel de empanadas se simt peste tot. De la zona la zona, preparatele pentru aceasta zi pot sa difere, precum si festivitatile pregatite. In Tarapaca, de exemplu, festivitatile de celebrare a Zilei Independentei tin cam o luna si cuprind ceremonii religioase sau productii teatrale. In La Araucanía, sarbatorile tin o saptamana, timp in care au loc festivitati folclorice si concursuri de gatit.


foto: lifespotlight.com

În articolul Bucataria chiliana - la granita dintre doua emisfere:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 20 decembrie 2025. Peștii se pun pe primul loc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 decembrie 2025. Peștii se pun pe primul loc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
observatornews.ro
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Motivul pentru care Vlad Gherman și Oana Moșneagu nu împodobesc bradul de Crăciun
a1.ro
Motivul pentru care Vlad Gherman și Oana Moșneagu nu împodobesc bradul de Crăciun
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
HelloTaste.ro
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Catine
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
useit.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: “Înseamnă că atât merit”
as.ro
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: “Înseamnă că atât merit”
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Mama Mihaelei Rădulescu s-a stins din viață! Vedeta a revenit de urgență în România
Spynews
Mama Mihaelei Rădulescu s-a stins din viață! Vedeta a revenit de urgență în România
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
DeParinti
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
MediCOOL
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
HelloTaste
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
close
x