Bucataria coreana: bogatie de gusturi si culori
Publicat pe 04.11.2010 la 16:13
Coreea de sud este situata in estul Asiei, in partea de nord a Peninsulei Coreene, avand ca vecini Republica Chineza in vest, Japonia in est si Coreea de nord in nord. Ocupa partea de sud a Peninsulei Coreene, adica circa 1.100 de kilometri din continentul asiatic, fiind flancata de Marea Galbena la vest si Marea Japoniei la est.
Coreea poate fi impartita in patru mari regiuni: estul tarii, bogata in lanturi muntoase inalte si fasii inguste de campie, regiunea de vest formata in mare parte din bazine hidrografice, dealuri si campii largi de coasta, regiunea de sud-vest in care predomina muntii si vaile si regiunea din sud-est, dominata de bazinul larg al raului Nakdong.
Aceasta tara tinde sa aiba un climat umed continental si un climat subtropical umed, fiind afectata de musonul din Asia de Est, cu precipitatii grele in vara in timpul sezonului ploios ce incepe la sfarsitul lunii iunie si se termina la sfarsitul lunii iulie.
Desi Coreea de Sud imparte cultura traditionala cu Coreea de Nord, fiecare tara a incercat sa-si creeze propriile forme de cultura contemporana, mai ales dupa anul 1945 cand Peninsula Coreeana a fost impartita in doua. Industrializarea si urbanizarea tarii a au adus multe shimbari in modul de viata al coreenilor, conducand la o concentrare a populatiei in marile orase, in special in capitala Seul.
Arta a fost influentata in special de budism si confucianism, lucru care se poate observa cu usurinta in multe dintre picturile traditionale, sculpturi, ceramica sau in spectacole. Ceremonia ceaiului, pansori (un gen de muzica coreeana traditionala), talchum (dans coreean in care artistii poarta masti si canta), sau buchaechum (dans traditional in care artistii sunt doar femei) sunt iarasi importante forme de arta coreeana.
LECTIE DE BUCATARIE DE LA UN MAESTRU
La 15 octombrie 2010, cu ocazia implinirii a 20 de ani de relatii diplomatice intre Republica Coreea (sau Coreea de Sud) si Romania, Ambasada coreeana la Bucuresti a organizat la Clubul Diplomatic din Capitala o seara a culturii gastronomice coreene.
Pe langa multele feluri de mancare traditionale ce au fost degustate, organizatorii au oferit invitatilor si o lectie de gatit, lectie prezentata de catre Hyang Ja Yang, bucatareasa Ambasadei Coreei la Bucuresti si presedinte al Worl Food Culture Center sau Centrul Mondial de Cultura Culinara din Seul.
Lucrand de peste 30 de ani in domeniul culinar, Hyang Ja Yang incearca sa promoveze scoala si mancarea coreeana de cate ori are ocazia. Avand alaturi o echipa de cinci bucatari, a incercat sa le suscite interesul invitatilor, aratandu-le de ce mancarea coreeana este deosebita, prin prepararea unor feluri de mancare.
Bi Bim Bap, constand intr-un bol in care sunt puse alimente cum ar fi orezul, legume si ou, toate taiate julien si Jap Chae, un alt fel de mancare, ce contine carne, legume si sos de soia ce se amesteca bine cu paste din cartofi dulci au fost retetele alese pentru acea demonstratie.
Lectia a fost primita si privita cu mult entuziasm, aplauzele de la sfarsit recompensand stradania doamnei Hyang Ja Yang.
INGREDIENTE FOLOSITE IN BUCATARIA COREEANA
Bucataria coreeana are la baza o multitudine de ingrediente, cum ar fi orezul, taiteii, branza tofu, legumele si carnea. Mesele traditionale ofera un numar mare de garnituri (banchan), care insotesc orezul cu bob scurt gatit la abur. Kimchi sau varza murata este servita de obicei la fiecare masa. Marinata este compusa de obicei din ulei de susan, doejang sau pasta de soia fermenata, sos de soia, sare, usturoi, ghimbir, fulgi de ardei si gochunjang sau pasta de ardei iute rosu.
Asa cum ne spunea Hyang Ja Yang, cu ocazia unei nunti, pentru a-si arata respectul pentru cei in varsta, mancarea care se serveste este aceeasi care se servea la masa regelui inca de acum 500 de ani si care a intrat in lista cu bunuri nationale ale Coreei de Sud.
Condimentele folosite sunt numeroase, printre ele aflandu-se produse obtinute din soia fermentata (sos de soia, doenjang), otetul de orez, piperuil rosu, piperul negru, piperul chinezesc, mustarul, dar si prunele, usturoiul, ceapa, ghimbirul si prazul. Carnea utilizata in retete poate fi de vaca, pui sau porc dar si de peste, cum ar fi cea de macrou, hering, creveti, caracatita, scoici.
Lista ar putea continua cu legumele, care sunt de o mare varietate si, de obicei, sunt servite crude, in salate sau murate, dar si ca adaos in mancarurile fripte sau prajite. Cele mai folosite in viata de zi cu zi include daikon sau ridichea orientala, varza Napa sau varza chinezeasca, castravetele verde, cartofii, cartofii dulci, spanacul, ceapa, usturoiul, ardeii chili, alge de mare, ciuperci de diferite feluri si radacina de lotus.
MANCARE GUSTOASA SI SANATOASA
Numele felurilor de mancare coreene sunt numeroase si este greu sa alegi care din ele sunt reprezentative pentru aceasta tara. Cele mai cunoscute insa sunt supa de Ha Ghim Ja, o supa de culoare neagra foarte buna pentru sanatate, ce contine un ingredient ce neutralizeaza oxigenul activ, este excelenta in combaterea cancerului si in prevenirea problemelor cardiace.
Apoi, salata de creveti, plina de vitamine, minerale si calciu datorita legumelor si mai ales crevetilor, salata de ginseng cu sos de mustar, Mu Ssam in trei culori, preparat dintr-o specie de ridiche coreeana sau Jap Chae, ce contine carne, legume si sos de soia. O supa foarte sanatoasa este si supa de Mi Yuck sau alge, bogata in minerale si viatmine. Sik Hye de Back Ryun Cho (de culoare rosie) este bautura traditionala a Coreei, fiind preparata din orez si malt, avand un gust mai bun daca este servita rece decat calda.
Indiferent ce retete veti incerca, aveti garantia unei mancari gustoase si sanatoase. Toate ingredientele folosite in bucataria coreeana sunt combinate in asa fel incat sa ajute la combaterea, ameliorarea sau chiar eliminarea unei boli. Dar mai important, toate preparatele au gusturi si savori unice. Toate te imbie sa servesti o data, inca o data si inca o data.
Citeste si Jurnalul National
Foto: koreanfood-koreanet.com