Bucataria Thailandeza: produsele esentiale
Publicat pe 20.08.2010 la 14:48 Actualizat pe 20.08.2010 la 14:50
Exotismul mancarii thailandeze provine din cateva ingrediente de baza, care sunt un fel de "sarea si piperul" in Romania. In aceasta bucatarie asiatica se merge tot pe principiul "cinci arome diferite" in aproape fiecare fel de mancare principal: iute, sarat, dulce, acrisor si amar. Bucataria thailandeza se bucura de o mare popularitate in randul iubitorilor de mancare iute si proaspata, naturala.
1. Orez
Orezul thailandez se diferentiaza doar la gust de cel din alte parti ale Asiei. Conditiile climatice l-au transformat intr-unul inedit, fiind cunoscut in toata lumea sub denumirea de "thai". Orezul este cunoscut in Thailanda sub denumirea de "Jasmine" si se prepara in special la aburi.
2. Legume
Thailandezii folosesc toate partile legumelor: coaja, miez, sambure si frunza. Salatele thailandeze au un plus de prospetime printr-un strop de busuioc, iarba de lamaie sau lamaie keffir.
3. Carne
In Thailanda, carnea este considerata scumpa, de aceea este consumata mai rar. Insa este cunoscut faptul ca cele mai gustoase retete sunt preparate cu fructe de mare sau carne de pui.
Majoritatea produselor de acest gen sunt fripe la gratar, dupa ce au fost lasate cateva zeci de minute intr-o baie de condimente, la marinat.
4. Condimente si sosuri
Gingerul, piperul negru, chimenul si curry-ul (chiar daca este de origine indiana). De departe, cel mai cunoscut condiment din Thailanda este "nam pla", un sos de peste foarte puternic, urmat apoi de sosul de creveti.
5. Fructe
Cunoscuta si ca "paradisul fructelor tropicale", Thailanda foloseste in preparatele sale fructe cat mai variate, multe dintre ele inca necunoscute publicului larg.
In bucataria thailandeza "creativitatea" este cuvantul cheie, deoarece, pentru nativi, mancarea inseamna arta. Arta de a gati, de a aranja preparatele in farfurie si chiar de a manca.
Foto: tanawat-bank.com