Calitatea rosiilor tine de temperatura
Publicat pe 25.08.2010 la 23:09
O echipa de cercetatori de la Institutul Basc pentru Cercetari si Dezvoltare Agricola a facut publice concluziile unui studiu ce releva faptul ca un factor de importanta primara pentru calitatea tomatelor este temperatura, in detrimentul unui alt factor de mediu despre care se considera ca este determinant, si anume lumina naturala.
Rezultatele cercetarii sunt importante cu atat mai mult cu cat ele releva posibilitatea plantarii acestor legume in zonele in care intensitatea luminii este scazuta, cerul fiind acoperit de nori mare parte din timp, cu alte cuvinte, in zonele ploioase. Studiul a evaluat diferiti indicatori ai calitatii organoleptice (gust si textura) si ai calitatii nutritionale, precum aciditatea, compusii fenolici, pH-ul sau continutul de vitamina C.
Comparatia a fost facuta intre plante supuse unor conditii de mediu echivalente zonelor innorate si plante cultivate in zone insorite. Concluziile studiului sunt importante si in masura in care ele dezvaluie noi perspective privind reducerea costurilor cu incalzirea in sere, proiecte la care alte tari europene, precum Olanda, lucreaza de zor.
Cercetatorii analizeaza acum cat de mult temperatura poate fi scazuta in scopul reducerii consumului de energie, fara a afecta parametrii de calitate ai legumelor. Exista si un dezavantaj, pe care autorul studiului, Patrick Riga, il mentioneaza, anume acela ca productia obtinuta in astfel de conditii este mai mica. Astfel, „cultivatorii vor fi nevoiti sa aleaga intre calitate si cantitate", potrivit lui Patrick Riga. Concluziile pot fi aplicate si unor categorii de fructe cu valoare nutritionala crescuta, precum capsunile, castravetii, pepenii galbeni sau rosiile.
Citeste Jurnalul National
Foto: benchlandblog.com