Ce nu stiai despre pizza: 10 curiozitati

Publicat pe 20.08.2019 la 17:21 Actualizat pe 20.08.2019 la 17:25

Exista lucruri pe care cu siguranta nu le-ai aflat pana acum despre pizza. Afla, din randurile de mai jos, cateva curiozitati despre aceasta delicatesa, care iti vor atrage atentia.

Foto: pexels.com

In afara de cartofi prajiti sau hamburgeri, pizza reprezinta unul dintre cele mai cunoscute si mai iubite feluri de mancare din lume. Din acest motiv, probabil ca sunt putine persoanele care nu au auzit vreodata despre acest preparat simplu dar extraordinar de gustos. In momentul in care nu ai chef sa gatesti sau iti doresti sa te bucuri de un preparat rapid, poti sa comanzi pizza la domiciliu Cluj si ti-ai rezolvat problema! Cu toate acestea, exista lucruri pe care cu siguranta nu le-ai aflat pana acum despre pizza. Afla, din randurile de mai jos, cateva curiozitati despre aceasta delicatesa, care iti vor atrage atentia.

Cuvantul “pizza” provine din limba latina

Desi te-ai fi asteptat ca acest cuvant sa provina din limba italiana, “pizza” provine din limba latina, unde picea reprezinta crusta care era arsa de foc.

Pizza nu a fost pregatita pentru prima data in Italia

O alta curiozitate despre pizza tine de locul in care aceasta a fost pregatita pentru prima data. Locul de nastere a acestui preparat delicios este Grecia, si nu Italia. Astfel, vechii greci erau cei care obisnuiau sa coaca un tip de lipii mari si rotunde, pe care puneau ulei de masine, condimente, cartofi si diferite tipuri de legume. In Italia, pizza a inceput sa fie vanduta abia in secolul al XVIII-lea, in piete si pe strada, in timp ce prima pizzerie din lume a fost deschisa la Napoli, in 1738, sub numele de Antica Pizzeria.

Industria pizzei inregistreaza vanzari record

Chiar daca nu pare greu de crezut, in Statele Unite, industria pizzei inregistrezaza vanzari colosale, de peste 30 de miliarde de dolari in fiecare an. Totodata, sondajele demonstreaza faptul ca peste 90% dintre americani comanda si consuma pizza de cel putin doua ori pe luna, fapt ce poate fi observat cu usurinta si in randul romanilor.

Recordul mondial la mancat pizza este detinut de un roman

Stiai ca recordul mondial la mancat pizza este detinut de un roman? Numele lui este Cristian Dumitru si a reusit sa consume peste 90 de kilograme de pizza in doar 7 zile, mai mult decat greutatea propriului corp.

Barbatii sau femeile? Cine consuma mai multa pizza?

Sondajele au demonstrat faptul ca barbatii sunt mai mari consumatori de pizza decat femeile. Cu toate acestea, spre deosebire de barbati, femeile tind sa comande mai multe toppinguri vegetariane si sunt si cele care ofera bacsisuri mai mari pentru cei care le livreaza preparatul gustos.

Cea mai mare pizza din lume a fost pregatita in Texas

Validata de Cartea Recordurilor, cea mai mare pizza din lume a fost gatita in San Antonio, Texas, de catre 8 oameni. Acestia au muncit pentru pizza timp de doua ore, care a cantarit 45 de kg si a avut 4.6 metri patrati. Acest record a reusit sa ii imbunateasca afacerea si proprietarului localului, care s-a bucurat de prezenta numerosilor clienti.

Care este cel mai popular topping de pizza?

Desi femeile sunt cele care comanda cele mai multe pizze cu topping vegetarian, cel mai popular topping de pizza din lume este cel de pepperoni.

Care a fost cea mai scumpa pizza mancata vreodata?

Pare greu de crezut, insa cea mai scumpa pizza mancata vreodata a costat peste 270 de dolari. Aceasta continea somon afumat din Scotia, medalioane de vanat, caviar trecut prin sampanie, homar marinat in coniac si nu in ultimul rand, aur comestibil.

Care este legea italienilor in ceea ce priveste pizza?

Cunoscuti ca fiind cei mai buni preparatori de pizza din lume, italienii si-au luat foarte in serios acest rol si au votat o lege care afirma clar regulile unei pizza perfecte. Incepand cu aluatul, pana la ingrediente si modul in care trebuie folosit uleiul de masline, toate aceste detalii sunt prevazute in cateva capitole diferite. In conformitate cu aceasta lege, pizza trebuie sa fie neaparat coapta in cuptorul cu lemne, sa nu aiba mai mult de 35 de cm in diametru si sa aiba 2 cm pe margini.

Cand a fost creata celebra Pizza Margherita?

Pizza Margherita a fost creata in anul 1889 de catre Raffaele Esposito, caruia i-a fost cerut sa pregateasca o pizza pentru Regina Margherita a Italiei. Reteta s-a pastrat si azi si contine mozzarella, folosita pentru prima data pentru pizza, sos de rosii si busuioc, ingrediente alese pentru a reprezenta toate culorile prezente pe steagul Italiei.

Cunosteai aceste lucruri despre pizza? Ce curiozitate ti-a atras atentia?

În articolul

Ce nu stiai despre pizza: 10 curiozitati

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x