Ce produse lactate folosim in dietele de slabit?
Publicat pe 22.10.2010 la 11:25 Actualizat pe 22.10.2010 la 12:21
Produsele lactate sunt foarte necesare organismului uman prin continutul lor bogat in proteina de calitate superioara (cazeina), glucide (lactoza) si nu in ultimul rand calciu. De aceea sunt recomandate in dietele de slabit.
Laptele poate fi utilizat fara probleme in dietele de slabit in cantitati ponderate - pana la 500 ml/zi, semidegresat (1,5% grasimi). Este de preferat sa nu se asocieze cu alte alimente, cu exceptia cerealelor integrale. Laptele semidegresat (1,5%) furnizeaza 45 kcal/100 g. Nu se recomanda sa se adauge in cafea (ca de altfel nici frisca).
Iaurturile sunt, de asemenea, indicate in dietele de slabit. Pot fi folosite in combinatie cu cerealele integrale - sunt de preferat iaurturile semidegresate, fara fructe sau alte adaosuri (zahar, ciocolata etc.). Iaurtul semidegresat contine la 100 g circa 55 kcal.
SFAT:
Laptele proaspat de vaca si iaurturile sunt indicate la micul dejun si la cina.
Branza proaspata de vaci este un produs cu o valoare nutritiva foarte importanta, cu un continut bogat in proteine, recomandata in dietele de slabit sub forma degresata, la pranz, cina sau chiar si la micul dejun, in combinatie cu legume proaspete, salate, cu un aport caloric mediu de 95 kcal/100 g.
Telemeaua de vaca este de preferat celei de oaie, avand un continut mai redus in grasimi si deci si un aport caloric mai mic. Trebuie folosita cu precautie deoarece are un continut crescut de sare si favorizeaza retentia de apa. 100g telemea de vaca furnizeaza 245 kcal (fata de 275 kcal cat furnizeaza telemeaua de oaie).
Urda este un produs recomandat, fiind usor digerabil, cu un continut foarte redus in grasimi si cu aport caloric de 135 kcal/100g. Se pot utiliza in cantitati reduse si in anumite combinatii (de exemplu, cu legume crude) cremele de branza, smantana, mozzarella degresate.
Lactate nerecomandate
Nu sunt recomandate branza de burduf (340 kcal/100 g), branza topita (contine multa sare, fosfati, citrati, are densitate calorica ridicata - cascavalul (370 kcal/100 g), branzeturile cu mucegai (continut foarte ridicat de grasimi si sare), untul (680-850 kcal/100g).
Sunt nerecomandate, de asemenea, placintele sau produsele de patiserie pe baza de branzeturi, care sunt hipercalorice si au un continut mai ridicat de grasimi.
Foto: debbieseymour.com