Dă savoare preparatelor tale! Cele mai aromate condimente
Publicat pe 19.10.2016 la 10:15 Actualizat pe 19.10.2016 la 15:10
Condimentele care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie sunt uleiul, piperul, otetul, oregano, romero, vanilie, sos de soia
Condimentele cele mai aromate sunt baza oricărei rețete, sunt cele care fac diferența dintre o mâncare bine gătită și o mâncare delicioasă...și de aceea ar trebui să nu ne lipsim de ele în niciunul dintre preparatele noastre. Un condiment poate fi un singur element sau un amestec de diferite condimente, ce se folosesc pentru a da aromă mâncării. Există diverse tipuri de condimente...de exemplu, plante aromatice, ierburi, sosuri, flori etc. Se pot adăuga atât în mâncăruri crude cât și preparate termic.
Dă savoare preparatelor tale
Iată câteva dintre cele mai utilizate condimente folosite în gastrono,ia internațională...și care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie:
Uleiul
Uleiul este un element indispensabil din bucătăria oricui. Nu se utilizează doar pentru a condimenta, ci și pentru a găti. Cele mai comune uleiuri pentru a condimenta salata sau pentru sosuri, acestea sunt: cel de floarea-soarelui, de porumb, de soia și de măsline. Există o mare varietate de uleiuri - uleiul de cânepă, uleiul de rapiță sau uleiul de palmier - ce dau o aromă plăcută și diferită, mai ales când este vorba de legume crude.
Piperul
Piperul este un condiment obținut din fructele unor arbori. Este folosit, de cele mai multe ori, pentru a da un gust picant mâncării, iar acesta se găsește în diverse sortimente - piper negru, piper roz, piper alb. Poți să folosești însă si un amestec din mai multe soiuri de piper pentru un gust inedit.
Oțetul
Oțetul se obține, în mod normal, în urma fermentării de mere sau vin, dar acum se găsesc și alte soiuri de oțet cum ar fi oțetul balsamic sau oțet din orez. Savoarea acestuia permite aromatizarea salatelor, de asemenea, este folosit în preparate marinate și conserve.
Oregano
Oregano este una dintre plantele aromatice și se poate combina perfect în preparate crude cât și gătite. Se poate utiliza crud cât și uscat. Este o idee foarte bună dacă îl cultivi în propria casă pentru a te bucura de minunata aromă, în fiecare zi.
Rozmarin
Rozmarin este o plantă aromatice ce se utilizează nu doar pentru a da savoare. Este cunoscută pentru efectele și proprietățile curative. Trebuie să ai grijă în condimentarea cu romaero deoarece are o aromă puternică și poate da „o întorsătură” nedorită preparatului.
Sosul de soia
Sosul de soia este o baza rețetelor atât japoneze, cât și rețete chineze...chiar dacă am adoptat și noi acest condiment în mâncărurile occidentale.
Vanilia
Vanilia este o plantă din familia orhideelor. În general, este folosită în preparatele dulci și în băuturi, iar cel mai adesea se găsește sub formă de esentă. În ultimii ani insă, acest condiment a devenit accesibil la noi și prin batoanele de vanilie.
Acestea sunt unele dintre cele mai aromate și populare condimente dintr-o bucătărie și cu care poți realiza preparate extrem de delicioase. Secretul stă în combinarea între ele, obținând un echilibru.