Celia gateste romaneste la 20:00
Publicat pe 29.11.2011 la 15:45 Actualizat pe 29.11.2011 la 21:49
Saptamana aceasta avem alte trei vedete care se vor intrece in bucate: Costin Marculescu, Celia si Andrei Duban vor gati la Vaideeni - Ramnicu Valcea.
Celia va gati in aceasta seara:
- Tocanita de vita
- Pastrama de oaie la gratar
- Acris
- Muschi de porc afumat cu carnati si cartofi la cuptor
- Prajitura cu gem si nuca
- Macaroane cu branza
Marculescu gatit luni:
- Supa de cocos cu taietei de casa
- Varza cu carne de porc afumata
- Tocana de ciuperci
- Pui la cuptor
- Prajitura cu fructe de padure
- Prajitura de nuca si crema de lapte
Reteta
Tocana de ciuperci
Ingrediente: ciuperci, unt, sare, piper
Mod de prparare:
Se pune untul la incins. Se adauga ciupercile, se fierb 30 de minute.
Poate fi folosit ca si garnitura sau se mananca ca atare.
Reteta
Prajitura cu nuca si crema de lapte
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma.
Galbenusurile se bat cu putina sare.
Nuca se marunteste si se pune la cuptor cu zahar pana se caramelizeaza.
Albusurile se amesteca cu galbenusurile si se adauga 6 linguri de faina.
Cand s-a caramelizat nuca se toarna peste compozitia pentru blat si se baga la cuptor.
Pentru crema se folosesc 3 oua.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se adauga 250 g zahar si se pun peste galbenusuri, se amesteca pana se omogenizeaza.
Se pun 250 ml lapte, coaja rasa de la o lamaie, zahar vanilat, 4 linguri de faina si se fierb pe aragaz.
Cand se raceste se amesteca cu un pachet de unt.
Peste blatul racit se adauga crema.
Prajitura se serveste taiata bucati.
Sa gatim romaneste este un concurs culinar ce se va desfasura intre familii de pe intreg teritoriul tarii.
Se va gati doar mancare traditionala romaneasca dupa retete ce s-au transmis de la o generatie la alta.
Fiecare familie participanta in concurs va fi sustinuta de cate o vedeta.
Emisiunea va contine o multime de retete culinare delicioase specifice zonei si va fi condimentata de obiceiuri locale.
Se va desfasura in 4 etape: etapa locala, etapa regionala, etapa inter-regionala si finala nationala.
Gazada va fi actrita Crina Matei.
Etapa locala
Aceasta etapa dureaza 8 saptamani.
In fiecare saptamana, concursul se va desfasura in localitati diferite.
In fiecare localitate vor concura 3 dintre cele mai harnice familii, fiecare echipa fiind formata din 3 membri si o vedeta care va fi gazduita in gospodarie, va ajuta la treburile casei si mai ales la gatit.
Ei vor pregati un meniu alcatuit din doua feluri principale si un desert.
Dintre bucatele gatite si prezentate in emisiune, vedeta impreuna cu gazda emisiunii, dar si cerand acordul familiei particioante vor alege un meniu care sa fie prezentat in fata juriului.
Juriul va decide familia care a pregatit cele mai aratoase si mai savuroase bucate ce merita sa ii reprezinte in etapa regionala.
Etapa regionala
Are o durata de 2 saptamani.
Doua familii din aceeasi regiune - care au castigat etapa anterioara - vor trebui sa gateasca pentru un grup mai mare de persoane, de exemplu pentru locatarii unei pensiuni, pentru un camin de batrani etc.
Ca si la etapa anterioara, meniul va trebui sa fie alcatuit din doua feluri principale si un desert.
Vedetele care au fost alaturi de familiile concurente in prima etapa ii vor insoti in continuare, fiind cel de-al patrulea membru al echipei.
Dupa ce vor gusta din bucatele ambelor familii, beneficiarii vor vota meniul preferat.
Familia cu cele mai multe voturi merge mai departe.
Etapa inter-regionala
Dureaza 2 saptamani.
Familia castigatoare din regiunea Moldovei va merge de exemplu in vizita la familia cistigatoare din regiunea Olteniei, iar cea din Ardeal va merge in Dobrogea. Apoi rolurile se vor inversa si familiile vizitatoare ii vor primi pe cei vizitati.
Vedetele se vor afla in continuare alaturi de familiile pe care le sustin.
Familiile aflate in vizita vor invata si vor gati mancarurile traditionale ale gazdelor lor.
In functie de cat de bine vor reusi sa redea retetele invatate, vor primi puncte. Familia care obtine scorul mai mare in deplasare, castiga.
Finala Nationala
Se va desfasura in ziua de 25 decembrie, la Bucuresti.
In concurs vor intra doua dintre familiile castigatoare in etapa inter-regionala.
Impreuna cu vedetele ce le-au insotit pe toata perioada concursului vor trebui sa pregateasca si in aceasta etapa un meniu format din trei feluri de mancare si doua deserturi.
Juriul care ii va puncta va fi format din persoane publice.
Familia care va aduna cele mai multe puncte va fi declarata castigatoarea concursului national Sa gatim romaneste, primind trofeul concursului, dar si un premiu in bani.
Sa gatim romaneste, de luni pana joi de la 20:00.