Cinci mituri interesante despre gatit
Publicat pe 10.02.2011 la 15:40 Actualizat pe 10.02.2011 la 15:43
Miile de retete si metode culinare au dat nastere unor mituri care nu au acoperire in realitate. Unele dintre aceste idei preconcepute nu au niciun fel de legatura cu arta culinara. Afla cele mai comune 5 conceptii false!
1. Nu se poate praji cu uleiul de masline
Multi cred ca daca folosesc ulei de masline pentru a gati mancarea va prinde un gust neplacut. Fals! Aceast lucru se intampla doar pentru ca uleiul nu este bine incalzit. Lasati-l sa atinga temperatura maxima si incercati sa prajiti o portie de cartofi. Va iesi delicios!
2. Cuptorul cu microunde distruge nutrientii
Orice aliment expus temperaturii isi va pierde din proprietatile nutritive. Acest lucru se intampla si atunci cand fierbem sau prajim. Doar pentru ca microundele sunt invizibile nu inseamna ca fac mai mult rau.
3. Ciupercile nu trebuie spalate
Exista o idee preconceputa conform careia ciupercile nu trebuie spalate cu apa, ci doar sterse usor, pentru a nu-si pierde gustul. Un studiu a demonstrat ca aceste alimente nu-si schimba deloc proprietatile atunci cand intra in contact cu apa.
4. Alcoolul se evapora la foc
Fals! Foarte multi bucatari cred ca alcoolul folosit la sosuri se pierde odata cu cresterea temperaturii, insa acest lucru nu este adevarat. Desi nu se mai simte acel miros pregnant, trebuie ca mancarea sa stea la foc cel putin 3 ore pentru a scapa de toate urmele de alcool.
5. Uscarea carnii inainte de prajire retine aromele
Este o idee preconceputa fara acoperire in realitate. Nu se poate retine acel "suc" specific carnii daca aceasta urmeaza a fi prajita. In orice caz, uscarea in prealabil nu ajuta la nimic. Carnea poate iesi suculenta sau cu o aroma specifica, insa asta tine doar de abilitatile bucatarului, nicidecum de mituri.
sursa: AskMen.com
foto: Hepta.ro