Condimentele - elementul cheie pentru retete reusite
Publicat pe 01.02.2011 la 18:58 Actualizat pe 01.02.2011 la 19:04
Ce ne-am face fara sare si piper cand ne-am obisnuit ca orice mancare savuroasa sa aiba acel plus de aroma oferit de condimente? Insa secretul unei retete reusite nu consta doar in folosirea lor, cu in gasirea acelui echilibru in combinarea cu alte ingrediente.
Foloseste condimentele puternice in cantitati mici. Retine ca ierburile sunt pentru a spori aroma, nu pentru a domina insa gustul intregii mancari. De aceea este bine sa adaugi treptat si sa tot gusti pana ajungi la cantitatea ideala, pentru a te asigura ca nu depasesti masura.
Ierburile intregi:
1. Leaga-le sau pune-le intr-un tifon pentru a le putea scoate mai usor din mancare cand termini reteta.
2. Adauga la inceput la inceput ierburile intregi si condimentele in mancarurile care dureaza o ora pentru a fi gatite.
3. Semintele pot fi prajite usor inainte de a fi adaugate in mancare pentru a spori aroma.
Ierburile maruntite si condimentele macinate:
1. Adauga-le la sfarsit, cam cu 15 minute inainte de terminarea timpului pentru gatit, deoarece condimentele pudra sau maruntite elibereaza mai repede aroma.
2. Piperul proaspat macinat are cea mai puternica aroma.
3. Pentru produsele reci, adauga condimentele cu cateva ore inainte de a le servi, pentru a lasa aromele sa se intrepatrunda.
4. Daca pregatesti o friptura, cu o ora inainte o poti unge c ulei, ierburi si condimente si sa o gatesti dupa ce o tii la frigider.
5. Daca este vorba de carne pentru hamburgeri sau umplutura, atunci pune condimentele direct in compozitie.
Foto: atlanticspice.com