Creme brulee cu fructe de padure
Publicat pe 24.08.2012 la 16:58 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:45
Ingrediente:
- 1 cană fructe de pădure proaspete
- 1 cană de coacăze proaspete
- 3 căni frişcă lichidă
- 1 baton de vanilie sau o linguriţă pastă de vanilie
- 10 gălbenuşuri mari
- ½ cană zahăr, plus extra pentru brulee
- 1 ½ linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare:
- Pune căteva fructe de pădure pe fundul a 8 forme de creme brulee. Formele nu vor fi puse în cuptor, însă trebuie să fie destul de rezistente pentru torţa de brulee.
- Încălzeşte frişca la foc mediu împreună cu seminţele sau batonul de vanilie şi zeama de lămâie. Ţine pe foc circa 5 minute, dar fii atentă să nu dea în foc.
- Într-un vas pune la fiert apă. Într-un recipient de metal, amestecă gălbenuşurile, zahărul şi sucul de lămâie. Pune bolul deasupra recipientului cu apă care fierbe şi amestecă pânâ când îşi dublează volumul şi capătă o culoare galben-pal, circa 3-4 minute. Apoi ia vasul de pe foc.
- În timp ce amesteci încet, pune frişca în mixtura de ou şi pune totul în oală, amestecând cu o lingură de lemn sau cu o spatulă de silicon pe foc mediu până când se îngroaşă, circa 4 minute.
- Strecoară crema, apoi pune-o uşor peste fructele de pădure. Las-o la răcit 15 minute, apoi dă-o la frigider, neacoperită, cu cel puţin 4 ore înainte de servire.
- Pentru a servi-o, presară pe fiecare formă un strat subţire de zahăr. Cu grijă aprinde o torţă de bucătărie şi caramelizează zahărul. Repetă operaţiunea de vreo 2 ori ori până când obţii stratul dorit de caramel.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame