Cu ce inlocuim sarea?
Publicat pe 08.08.2010 la 20:58 Actualizat pe 08.08.2010 la 21:02
Nu trebuie sa fim bolnavi si sa ne fie recomandat de catre doctori sa nu mai mancam sarat ca sa fim constienti si sa nu abuzam de acest adaos care da gust mancarii. E mai simplu: putem inlocui sarea cu alte ingrediente, unele chiar mult mai sanatoase.
In cantitati mari in organismul uman, sarea poate pune in pericol sanatatea hipertensivilor, a copiilor mici, a persoanelor in varsta sau a supraponderalilor. In mod normal, consumul zilnic recomandat nu trebuie sa depaseasca doua grame de sare.
Industria alimentara foloseste in exces sarea, marea majoritate a preparatelor de tip comercial care se gasesc in magazine avand sarea ca ingredient principal.
Zeama de lamaie este un inlocuitor excelent pentru sare, 100% natural si sanatos. Multi oameni prefera in prezent sa dea gust unei supe sau ciorbe exclusiv pe baza zemei de lamaie, in detrimentul sarii.
La mancarurile de tip asiatic sosul de soia este un inlocuitor indicat pentru sare. Si sosul de soia este facut pe baza de sare, insa concentrational are o cantitate de sare mult mai scazuta.
Otetul este un alt produs preferat ca inlocuitor, insa doar pentru persoanele care iubesc acest lichid, dat fiind gustul sau mai special. Incercati un tip de otel mai aromatizat, daca nu-l preferati pe cel de tip dur.
In fine, un alt truc important legat de inlocuirea sarii consta in folosirea mai multor tipuri de condimente (in special scortisoara si cuisoarele), amestecuri de condimente sau ierburi aromatizatoare (busuioc, rozmarin, oregano).
foto: furniturehomedesign.com