Cum faci din bucătărie un loc mai prietenos cu mediul
Publicat pe 18.11.2019 la 17:45 Actualizat pe 18.11.2019 la 17:51
Dacă eşti pasionată de gătit ar trebui să ştii că această activitate nu este în general foarte prietenoasă cu mediul. Însă există mai multe metode de a face din bucătărie un loc de preparat hrana ecologic.
Dacă eşti pasionată de gătit ar trebui să ştii că această activitate nu este în general foarte prietenoasă cu mediul. Însă există mai multe metode de a face din bucătărie un loc de preparat hrana ecologic.
Reamenajare/ reciclare
Reciclarea vechii bucătării poate fi o soluţie de a proteja mediul, în sensul în care te foloseşti de tot ceea ce ai deja la îndemână - mobilier, chiuvetă, aparate electrocasnice - şi faci îmbunătăţiri doar acolo unde este nevoie. Însă există posibilitatea să fii nevoit să cumperi lucruri noi. Iar dacă pentru dulapurile de bucătărie poţi colinda şi magazinele second hand, în cazul altor elemente, precum chiuvetele, este esenţial să cumperi unele de foarte bună calitate.
Chiuveta şi robinetul
Oțelul inoxidabil poate fi reciclat și este prietenos cu mediul, fiind o opțiune perfectă pentru chiuvete de bucatarie. În plus, este durabil, nu costă foarte mult şi se curăță ușor.
Produsele de curăţare
În ceea ce privește detergenții, poţi curăţa bucătăria folosind substanţe naturale, lipsite de toxicitate, precum oţetul, zeama de lămâie şi bicarbonatul de sodiu. Oţetul îndepărtează bacteriile şi mucegaiurile şi poate fi folosit pentru a curăţa robinete, chiuvete de bucătărie şi aparatele electrocasnice. Există pe internet numeroase reţete pentru prepararea unor produse de curăţare simple pe baza acestor ingrediente, însă, în comerţ, se găsesc şi foarte multe mărci de detergenţi ecologici.
De asemenea, poţi înlocui bureţii pentru spălat vase cu unii din silicon, care au o durată de viaţă foarte mare şi nu conţin plastic, atât de dăunător pentru mediu. Numeroase studii au arătat că bureţii de vase tradiţionali sunt un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor, iar înlocuirea acestora cu unii din silicon te ajută să menţii un grad mai ridicat de igienă în locul în care găteşti. Dacă nu te atrage versiunea din silicon, poţi încerca bureţii din fibre de cocos, care nu numai că sunt biodegradabili, dar sunt şi prietenoşi cu mâinile tale şi nu zgârie vasele.
Renunță la prosoapele din hârtie
Unele sunt fabricate din hârtie reciclată, altele, din celuloză. Prima versiune este mai sustenabilă, însă conține ingrediente de legare toxice, a doua este mai sigură, dar nu este ecologică. Cea mai bună soluție este să renunți total la prosoapele de bucătărie din hârtie și să folosești unele din materiale textile naturale. În cazul prosoapelor de bucătărie, există pe piață astfel de produse din bambus reciclat, care este prietenos cu mediul.
Cuptorul
Este un element de bază pentru gătit, însă este responsabil de emanarea unor gaze cu efect de seră. Pentru a reduce nivelul acestor gaze, foloseşte un cuptor cu geam din sticlă, astfel încât, atunci când coci prăjituri și pâine, să vezi ce se întâmplă înăuntru şi să nu fii nevoit să deschizi frecvent ușa. În momentul în care deschizi uşa unui cuptor încins, temperatura scade cu aproximativ zece grade Celsius, ceea ce poate prelungi timpul de coacere şi creşte consumul de energie. De asemenea, poţi opri cuptorul cu zece minute înainte de expirarea termenului de coacere recomandat, pentru că acesta rămâne suficient de încins pentru a găti preparatul.
Vasele şi alte dispozitive pentru gătit
Tigăile din teflon, atât de convenabile pentru că nu permit lipirea preparatelor, elimină în mâncare substanțe toxice, se deteriorează rapid și trebuie înlocuite destul de frecvent. Ceea ce poți face este să achiziționezi vase de gătit mai durabile, precum cele din oțel inoxidabil sau fontă.
Dacă îți place să coci, folosește tăvi din sticlă, silicon sau ceramică.
Cuptoarele cu microunde te pot ajuta să economisești cu până la 80% mai multă energie decât cele convenționale, deci sunt o alegere perfectă pentru a încălzi mâncarea sau a găti rapid legume. Dacă vrei să gătești ceva rapid în cuptorul cu microunde, plasează mâncarea mai spre marginea discului interior, nu pe mijloc.
O alegere la fel de bună este cuptorul electric, care folosește puțină energie și nu are nevoie de mult timp pentru a se încălzi. Cuptorul electric poate fi folosit dacă nu ai de gătit cantități mari de carne, pește ori cartofi.
Oala de gătit sub presiune poate ajuta la economisirea a până la 70% din energie. Te ajută să gătești rapid leguminoase, carne, cereale, reține nutrienții din alimente și intensifică aroma.
Alte metode de a economisi energie
În zilele noastre, maşina de spălat vase nu mai este un lux, ci o necesitate. Însă, pentru a polua mai puţin mediul şi a economisi energie electrică, porneşte maşina doar după ce ai umplut-o cu vase şi foloseşte detergenţi biodegradabili.
În ceea ce priveşte frigiderul, ai putea renunţa la funcţia pentru cuburi de gheaţă şi automatul de apă rece, care cresc consumul energetic al aparatului.
De asemenea, dacă ai un model mai vechi de frigider, care are în spate bobine, ar trebui să ştii că acestea trebuie curăţate de praf cu aspiratorul cam o data la şase luni. Lasă spaţiu între frigider şi perete pentru a nu creşte consumul energetic.
Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu pui în practică toate ideile de mai sus în același timp. Însă chiar și numai câteva dintre ele te vor ajuta la reducerea amprentei de carbon. Cu puțină organizare, îți vei dezvolta niște obiceiuri mai prietenoase cu mediul și care vor conta semnificativ și pentru starea sănătății tale.
Sursa foto: Pixabay.com