Cum sa acoperi totalul zilnic de proteine, fara sa consumi carne
Publicat pe 16.03.2011 la 13:46 Actualizat pe 16.03.2011 la 13:50
In anii '80, activistul Stanley Green strabatea strazile Londrei pentru a sustine o cauza: proteinele nu sunt sanatoase pentru corpul uman, in special cele de provenienta animala.
Stanley Green a subliniat o idee in cartea pe care a publicat-o inainte sa moara, in 1993, si anume ca proteinele sunt factorul principal in declansarea violentei umane.
Se pare ca teoria sa este sustinuta partial in prezent deoarece expertii au avertizat ca proteinele din carne sunt principa cauza in declansarea cancerului. Insa mai este si o alta parte care incearca sa combata aceasta teorie, deoarece, spun ei, proteinele sunt necesare in dezvoltarea si cresterea organismului uman. Si cand doi se cearta, al treilea castiga. Un alt grup de cercetatori a vrut sa rezolve aceasta dilema, prin a evidentia alimentele vegetale, care pot oferi corpului uman proteinele necesare.
1. Quinoa
Desi este un produs exotic, majoritatea supermarket-urilor il comercializeaza, ce e drept, la un pret destul de piperat. Insa merita, deoarece este o buna sursa de proteine si de fibre. Ofera 13% din necesarul zilnic de proteine.
Pentru a fi consumate, semintele de Quinoa trebuie fierte, iar in combinatie cu orezul si alte legume, pot fi delicioase.
2. Avocado
Neobisnuit pentru un fruct, avocado contine proteine, precum si carbohidrati si grasimile esentiale din omega 6, care ajuta la reducerea colesterolului din sange. In termeni proteici, 15 avocado echivaleaza cu un pui intreg, la rotisor.
3. Mazarea
Congelata sau proaspata, mazarea este bogata in fibre, vitamina K, minerale, precum si vitamina C.
Contine cam 5% proteine, ceea ce nu este indeajuns, decat daca o veti combina cu orez sau branza.
4. Nautul
Slab in grasimi si, totusi, cu un continut ridicat de proteine, nautul este un adaos exceptional in alimentatie. Humusul este cel mai raspandit preparat din naut, iar combinat cu seminte de susan, va acoperi complet necesarul zilnic de proteine.
5. Supa Miso
Preparata din seminte de soia fermentate, supa miso reduce tenstiunea arteriala si colesterolul. De origine japoneza, supa este preferata multor vegetarieni si recomandata de majoritatea nutritionistilor.
6. Untul de arahide
Untul de arahide contine 28% proteine si grasimi monosaturate, care ofera protectie importiva bolilor de inima. De asemenea, arahidele contin resveratrol, un antioxidant gasit in vinul rosu.
Desi este o proteina incompleta, protejeaza organismul de aparitia afectiunilor cardiace.
7. Nuca de cocos
O sursa completa de proteine si fibre, insa atentie la continutul caloric, deoarece contine o cantitate considerabila de grasimi saturate.
8. Orezul brun
Orezul brun este un produs integral, bogat in minerale si fibre, care ajuta la reducerea colesterolului. Nu contine decat 2,5% proteine, insa combinat cu un alt produs cu un continut proteic ridicat, orezul brun va avea succes asupra organismului.
Foto: Hepta / technorati.com