Cum sa gatesti pizza pe grill

Publicat pe 22.08.2010 la 02:42 Actualizat pe 22.08.2010 la 03:11

O noua tendinta in prepararea pizzei a inceput sa se manifeste pe plan mondial: pizza pe grill, si nu la cuptor, de casa sau de curte. Care sunt insa diferentele de gatire intre modul traditional si cel care face furori acum?

Totusi, de ce pizza pe grill? Simplu:

1. e mai gustoasa;
2. vei fi considerat erou de catre amici dupa ce cei prepara asa ceva.

Probabil ti s-a intamplat sa faci o petrecere cu mai multi oameni, in jurul gratarului, si, inevitabil, sa auzi pe cineva fie ca nu mananca mici, fie ca nu se atinge de carne de porc - si asa mai departe. Pizza insa e putin refuzata - e atat de versatila si de iubita incat orice petrecere are succes cu acest preparat.

Bun, la treaba, mai putine cuvinte. Apuca-te sa faci coca (blatul), asa cum te pricepi tu cel mai bine. Nu, nu cumpara blat gata facut din magazine, pur si simplu iti bati joc de ideea de pizza la gratar daca vei proceda astfel.

Incalzeste bine gratarul, fie pe gaz, fie pe carbuni. Asteapta pana cand se formeaza un jar puternic (in cazul carbunilor&lemnelor), sau ai grija ca flacara sa nu fie puternica (in cazul grillului pe gaz). Pune o tava subtire sau blat de aluminiu deasupra grilului, ca sa se incinga bine de tot. Daca grilajul este insa des, nu e nevoie sa pui deasupra tava metalica. Totul e sa ai grija ca blatul pus sa nu alunece (sa nu se prelinga) printre barele grillului.

Acum: intinde blatul de pizza in forma dorita de tine - rotund, dreptughiular, patrat, cum vor muschii tai. Atat, doar blatul, fara nici un alt ingredient, nici macar sosul tomat. Ai gata alaturi, in vase separate, ingredientele pe care le doresti la pizza ta (toppingurile).

Pune blatul la facut, pe grillul incins, pentru doua minute, doua si jumatate maxim (fii atent la durata, temperatura e foarte mare, chiar dubla decat la cu cuptor de aragaz de apartament). Incearca sa o misti des, sa nu o lasi intr-un singur loc, pentru a nu aparea parti arse pe ea.

Dupa aceste doua minute, intoarce blatul pe dos, cu partea deja facuta in sus. Adauga acum topingurile tale (sosul tomat, mozzarella, si ce mai vrei tu). Lasa inca doua minute, doua minute si jumatate pizza pe grill. In mod normal, dupa acest interval de timp, gratie temperaturii foarte ridicate, pizza ta ar trebui sa fie gata.


Sfaturi utile:

a) daca folosesti alt tip de branza/cascaval in loc de mozzarella, atunci ai grija ca aceasta sa fie data prin razatoare, si nu bucati;

b) - daca folosesti ingrediente care se fac mai greu (ciuperci sau ardei, de exemplu) e bine sa le ai gatite un pic inainte.


Pofta buna (Si nu uita sa dai o bere pentru ce-ai invatat acum)!

În articolul Cum sa gatesti pizza pe grill:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 27 septembrie 2025. Vărsătorii își găsesc marea iubire. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 septembrie 2025. Vărsătorii își găsesc marea iubire. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Comuna transilvăneană care este prima localitate din România cu un brand înregistrat. Aici s-a scris istorie
observatornews.ro
Comuna transilvăneană care este prima localitate din România cu un brand înregistrat. Aici s-a scris istorie
Cine sunt concurenții Power Couple 2026. Care sunt cele 9 cupluri din sezonul 3 Power Couple
a1.ro
Cine sunt concurenții Power Couple 2026. Care sunt cele 9 cupluri din sezonul 3 Power Couple
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
HelloTaste.ro
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
Apariție neașteptată la Paris. Un supermodel revine în lumina reflectoarelor după o perioadă petrecută în spital
Catine
Apariție neașteptată la Paris. Un supermodel revine în lumina reflectoarelor după o perioadă petrecută în spital
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
useit.ro
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Ion Ţiriac a trecut peste cuvântul fiicei sale şi a dat o lovitură de proporţii: “Mulţumesc, la revedere”
as.ro
Ion Ţiriac a trecut peste cuvântul fiicei sale şi a dat o lovitură de proporţii: “Mulţumesc, la revedere”
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
MediCOOL
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
EXCLUSIV. Mama lui Daniel Onoriu a murit! Femeia și-a petrecut ultimele clipe de viață pe patul de spital
Spynews
EXCLUSIV. Mama lui Daniel Onoriu a murit! Femeia și-a petrecut ultimele clipe de viață pe patul de spital
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
DeParinti
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
MediCOOL
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză
HelloTaste
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză
close
x