Cum trebuie să gătești carnea roșie ca să fie fragedă

Publicat pe 30.03.2020 la 21:42

Când ne referim la carnea roșie, ne referim, de fapt, la carnea de vită, de miel, de oaie, de vânat, dar și la carnea de porc. Multe persoane se feresc să gătească carne roșie, mai ales dacă este de vită sau oaie, pentru că necesită multă îndemânare, însă totul depinde de rețetă și de tehnica folosită pentru preparare.

Când ne referim la carnea roșie, ne referim, de fapt, la carnea de vită, de miel, de oaie, de vânat, dar și la carnea de porc. Multe persoane se feresc să gătească carne roșie, mai ales dacă este de vită sau oaie, pentru că necesită multă îndemânare, însă totul depinde de rețetă și de tehnica folosită pentru preparare. Specialiștii nu recomandă prăjirea cărnurilor roșii din cauza faptului că acest proces presupune eliberarea unor substanțe toxice pentru organism, iar cele mai bune și mai sănătoase metode de gătit sunt la aburi, la cuptor sau pe grătar.

Carnea de vită
Dacă alegi să gătești carnea de vită la cuptor, acesta trebuie preîncălzit la 240 grade Celsius, iar atunci când introduci carnea, redu temeperatura la 200 de grade. Carnea de vită are nevoie de o oră pentru a se prepara și a fi fragedă. Dacă vrei să o servești medium, scoate carnea de vită din cuptor după 45-50 de minute, iar dacă optezi pentru varianta well done, las-o încă 10 minute în plus. Dacă o gătești la aburi, cea mai bună variantă este o oală sub presiune sau un aparat de gătit sous vide pentru că în acest fel te asiguri că se va găti uniform și nu se va întări. Dacă ai poftă de o friptură de vită la grătar, niciodată nu înțepa cu furculița bucata și nici nu o apăsa cu spatulă pentru că îi vei pierde sucurile care-i dau frăgezimea.

Dacă grosimea bucății este de un deget, va fi de ajuns să o lași 2-3 minute pe o parte și alte 2-3 minute pe cealaltă parte cu condiția ca grătarul să fie foarte încins.

Carnea de miel și de oaie
Carnea de miel și cea de oaie au nevoie de marinare pentru a fi fragede și, în plus, în acest mod se elimină mirosul pregnant. Întotdeauna se va găti la foc mic, indiferent că alegi grătarul sau cuptorul, și va trebui să ai răbdare pentru că prepararea sa durează în funcție de tipul de carne. De exemplu, dacă niște coaste pot fi gata în aproximativ o oră, pulpa va dura chiar și trei ore la cuptor. Pastrama de oaie iese delicioasă și fragedă dacă este gătită înainte la abur și apoi rumenită în tigaie, cu vin și usturoi.

Carnea de porc
Carnea de porc se poate găti în foarte multe moduri, însă ceea ce trebuie să știi este că unul din secretele unei fripturi de porc fragede și gustoase este marinarea. Indiferent de metoda sau rețeta prin care alegi să o gătești, las-o la marinat cel puțin 8 ore înainte. Dacă alegi carne de porc grasă, folosește metoda de gătire la aburi pentru că astfel, pe lângă faptul că-i păstrezi nutrienții, grăsimea nu va deveni la fel de nocivă pentru organism, așa cum s-ar întâmpla în cazul în care o pui pe grătar sau la cuptor. Când o prepari la cuptor, carnea de porc este de preferat să fie acoperită cu o folie de aluminiu pentru a preveni uscarea sa, iar dacă o frigi pe grătar, evită să o înțepi cu furculița, să o crestezi sau să o apeși cu spatula pentru că riști să o usuci.

Foto: Pixabay

În articolul Cum trebuie să gătești carnea roșie ca să fie fragedă:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 13 mai 2025. Racii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 13 mai 2025. Racii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
observatornews.ro
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții au pus-o la zid: „Dragostea nu are culoare!”
a1.ro
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții au pus-o la zid: „Dragostea nu are culoare!”
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
HelloTaste.ro
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Catine
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
useit.ro
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
as.ro
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
MediCOOL
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani! Termometrele au arătat până la -8 grade
Spynews
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani! Termometrele au arătat până la -8 grade
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
DeParinti
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
MediCOOL
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
HelloTaste
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
close
x