De ce să mănânci orez
Publicat pe 01.04.2014 la 13:00 Actualizat pe 01.04.2014 la 13:03
Orezul este apreciat pentru proprietatile sale, fiind un aliment energetic, constructor, hipotensor, astringent si favorizeaza eliminarea ureei.
Orezul este apreciat pentru proprietatile sale, fiind un aliment energetic, constructor, hipotensor, astringent si favorizeaza eliminarea ureei.
Hrana principala pentru miliarde de locuitori ai planetei, orezul exista astazi in peste 3.000 de varietati.
Cu bob mic sau cu bobul lung, extrafin, alb sau brun, pana la urma cunoaste aceleasi etape si denumiri. Exact asa cum este recoltat, el se numeste "paddy" sau orez nedecorticat. O data ce i-ai indepartat invelitoarea - "pleava" - isi schimba numele in orez "cargo". El corespunde cu 80 la suta din greutatea lui paddy. Orezul semicomplet este cel care a suferit o prima prelucrare, iar orezul "alb" sau "albit" (60 la suta din paddy) este deja debarasat de ansamblul scoartei si de stratul proteic. Ce ne arata aceasta "evolutie"? Ca daca dorim un orez cat mai bogat nutritiv, ar trebui sa apelam la orezul "cargo" ori macar la cel "semicomplet", chiar daca in farfurie nu va fi la fel de aratos.
Principalii constituenti cunoscuti ai orezului sunt: vitaminele A, B1, B2, B6 (care dispar la lustruire); hidrati de carbon; materii grase si azotate; calciu; fosfor; fier; potasiu; sodiu; sulf; magneziu; mangan; clor; iod; zinc; fluor; arsenic.
"Apa de orez" este cea mai cunoscuta utilizare a sa, in combaterea diareei. Se prepara prin fierberea a 20-25 gr la litrul de apa. Pentru uz intern, folosirea sa este simpla, fiind un ingredient de baza in multe feluri de mancare. Putina lume mai stie azi, insa, ca poate fi utilizat si extern, sub forma de cataplasme din faina de orez, pentru inflamatii cutanate.
Iată care sunt cele 6 motive pentru care e bine să mănânci orez: este indicat in crestere, surmenaj, hipertensiune, azotemie, diaree, fermentatii intestinale.
CALITATILE OREZULUI
Nu consumati decat orez complet / integral (nu orez glasat sau lustruit). Fiind mai greu de fiert, se va inmuia in prealabil. Calitatile hipotensive ale orezului si in cazurile de azotemie, orezul este folosit in diete de lunga durata. Asa ca este important sa facem acest aliment acceptabil. De exemplu, se poate asocia orezul cu compot de mere.
OREZ FIERT IN STIL CHINEZESC