De ce sunt trufele atat de scumpe?
Publicat pe 08.03.2011 la 14:18
Desi putini oameni au consumat trufe, multi sunt cei care au auzit de ele si, mai ales, de pretul lor exorbitant. Vezi de ce sunt atat de scumpe aceste adevarate diamante culinare!
Trufele: Calitate sau supra-apreciere?
Trufele sunt inconjurate de o alura mistica printre bucatari iar din acest motiv pretul lor a ajuns sa fie de cateva sute (sau chiar mii) de euro pentru o cantitate foarte mica.
O intrebare fireasca se naste din acesta situatie: Merita trufele acesti bani? Cateodata da, cateodata nu. Unele sortimente, de o raritate incredibila, isi justifica pretul doar prin prisma faptului ca sunt atat de greu de gasit. Cu toate acestea, nu toate trufele ar trebuie sa coste atat de mult.
Argumente in favoarea pretului mare
Desi sunt sute de varietati de trufe, doar cele foarte rare au un pret incredibil, precum trufele negre, din Perigord, Franta, sau cele din Umbria si Piemont, Italia.
Acestea pot crescute si in ferme, insa unicitatea lor rezida tocmai in conditiile aprope imposibil de replicat in care cresc.
Fiind in simbioza cu copacii, trufele nu pot fi cultivate precum rosiile. Aceasta colaborare incredibila se poate realiza, uneori, doar pe cale naturala, nicidecum sub influenta omului.
De asemenea, unele specii cresc foarte rapid, in decursul a 3-4 luni, si doar atunci pot fi proaspat consumate.
Modalitatea de recoltare a acestor mici diamante este, de asemenea, speciala. Trebuie foarte mult timp pentru a le descoperi in pamant, iar acest lucru poate fi facut doar de caini specializati sau de porci.
In concluzie, isi merita pretul?
Da. Cu siguranta, putine mancaruri pot oferi gustul unic al trufelor proaspete. Experienta culinara de exceptie presupune, inainte de orice, multe costuri.
Vezi si:
De ce este sushi atat de scump?
De ce este sampania atat de scumpa?
foto: Hepta.ro