Dilema de vara: Cum alegem inghetata?
Publicat pe 18.08.2010 la 13:51 Actualizat pe 18.08.2010 la 13:54
Ne este tot mai greu sa gasim in magazine produse naturale, fara coloranti, conservanti sau alte adaosuri periculoase. Si cum sezonul inghetatei este chiar acum, e bine sa stim cum sa ne alegem un produs cat mai natural, mai ales daca-l dam si copiilor.
In urma compararii mai multor produse de pe piata, s-a ajuns la o concluzie trista: majoritatea sunt pline de chimicale. Nu ne-am asteptat niciun moment la o compozitie „curata", fara ingrediente obtinute artificial, dar banuiala a fost confirmata.
Cele mai uzitate E-uri din inghetate sunt: E 407 (caragenan), E 410 (guma de carruba), E 412 (guma guar) si arome. Caragenanul este un agent de ingrosare care, desi natural, nu poate fi digerat in tractul digestiv, manifestand efect toxic ce poate provoca ulcer si cancer. Guma de carruba trebuie consumata cu moderatie pentru ca in doze mari poate avea actiune laxativa si provoca alergii. Si guma guar trebuie evitata deoarece produce balonari, greata, crampe, alergii eczeme.
Cu un astfel de arsenal de E-uri, credem ca v-am convins sa cititi cu atentie etichetele inghetatelor. Si pentru ca aproape toate tipurile de inghetata de pe piata au in compozitie aditivii amintiti, nu ne ramane decat sa le consumam in cantitati mai mici. Doar de pofta.
Sfat: Faceti-va inghetata in casa, cel mai usor din iaurt simplu in care adaugati fructe zdrobite, dar si miere de casa.
foto: blogcdn.com
sursa: Revista Felicia