Dolma
Publicat pe 02.10.2012 la 12:48 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:36
Ingrediente:
1 dovlecel mare
2 vinete
2 ardei verzi
2 rosii
Umplutura:
400 g carne ticata de vita sau de miel sau 200 g carne de miel, 200 g carne de vita
tulpini de patrunjel
1 ceapa tocata fin
¼ ceasca zeama de lamaie proaspat stoarsa
½ legatura patrunjel tocat marunt
½ ardei verde
140 g orez cu bob scurt
cateva oase
1 lingura pasta de tomate
1 lingurita enibahar
boia iute
sare
piper negru
Mod de preparare:
Umplutura:
Carnea tocata de vita trebuie sa aiba o culoare rosie intensa, fara pete gri sau maro.
Carnea se amesteca cu toate celelalte ingrediente.
Se lasa la frigider pentru a se raci.
Se taie legumele: la rosii li se taie capacelul, insa nu de tot, apoi se scobesc si se umplu cu amestecul; ardeiul la fel, iar vinetele si dovleceii se taie in doua si apoi se scobesc. Coaja vinetelor si a dovleceilor poate fi indepartata total sau in fasii.
Pulpa de rosii scoasa din rosiile scobite se toaca si se adauga in carne.
Legumele scobite se umplu cu amestecul.
Pe fundul oalei se pun oase, frunze de vita de vie sau tulpini de patrunjel.
Vinetele si dovleceii se pun dedesubt, iar rosiile deasupra.
In oala se pune apa, astfel incat sa se acopere legumele. Se ia o farfurie, se intoarce si se aseaza deasupra.
In apa se adauga putina sare si ulei de masline sau cateva bucatele de unt.
Se pune capacul se fierbe la foc iute 5 minute, apoi se da focul mai mic si se fierbe inca 20 de minute sau pana e gata orezul.
Se verifica din cand in cand.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame