E toamna: profita de sezonul vinetelor!

Publicat pe 10.09.2010 la 12:11 Actualizat pe 10.09.2010 la 12:33

Vine toamna, bine-mi pare, in farfurie am.......vinete! Prin continutul bogat de vitamine si de minerale, o cura de vinete iti va hidrata si detoxifia organismul.


Cunoscuta si ca patlageaua vanata, aceasta leguma este ideala in terapiile naturiste. Pe langa continutul ridicat de apa, vinetele mai contin potasiu, un stimulent natural al inimii, magneziu, care ajuta la combaterea stresului, calciu, necesar pentru intarirea sistemului osos si vitaminele A si C care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Datorita continutului bogat de apa si fibre, dar si a numarului mic de calorii, vinetele atenueaza senzatia de foame, dar si de sete, fiind un aliment foarte indicat in zilele de canicula.


Specialistii ne recomanda sa consumam in sezon vinete cel putin o data pe saptamana, ele avand proprietati terapeutice remarcabile. Vanata are efecte deosebite in combaterea stresului, a insomniei si a starilor de nervozitate. Fibrele din vinete regleaza metabolismul si ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange. Vinetele au si efect diuretic si antiinflamator, fiind foarte indicate persoanelor care sufera de probleme digestive sau celor cu diabet. Sucul de vinete este exceptional pentru curatarea ficatului si a pancreasului. Mai mult aceasta leguma se plaseaza pe locul doi, dupa varza, in prevenirea cancerului. Anumite substante continute de vinete impiedica dezvoltarea si aparitia celulelor canceroase. Ultimele cercetari in domeniul medicinii naturiste arata ca pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a obezitatii, a cancerului si a imbatranirii, vitaminele din vinete sunt mai eficiente decat cele din fructe.

Cum le preparam

Vinetele trebuie gatite imediat deoarece in contact cu aerul pulpa acestora se oxideaza si devine maronie la cateva minute dupa taiere. Pregatite termic, ele isi pastreaza aproape toate proprietatile nutritive. Pot fi preparate sub forma de mancare de vinete, fierte sau inabusite cu rosii, ardei si condimente. Retetele pe baza de vinete sunt deosebit de apreciate si gustoase: musaca, ghiveci, vinete impanate, muraturi si nu in ultimul rand delicioasa salata de vinete, care este cea mai intalnita in bucataria romaneasca. Cu siguranta ai observat ca vinetele absorb foarte mult ulei. Daca doresti sa rezolvi aceasta problema, presara inainte sare pe vinetele taiate si lasa-le timp de 30 de minute. Dupa aceea poti folosi uleiul cu incredere, cel mai indicat fiind uleiul de masline.


Bucataria mediteraneeana are o sumedenie de retete pe baza de vinete facute pe grill, o metoda foarte sanatoasa, in care vinetele sunt unse cu putin ulei de masline, asezonate cu patrunjel si cu usturoi si fripte cateva minute pe grill.


Citeste Revista Felicia

Foto: foodblog.ro

În articolul

E toamna: profita de sezonul vinetelor!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x