Frigarui - retete pentru masa in aer liber (1)

Publicat pe 05.05.2011 la 15:45

Ca si traditionalele gratare din carne, peste, carnati si mititei - frigaruile se pregatesc usor, sunt foarte gustoase si se potrivesc cu alte tipuri de mancare.

Universul culinar inscrie intre cele mai populare preparate si delicioasele frigarui, nelipsite de la mesele organizate la iarba verde. In traditia petrecerilor campenesti, alaturi de gratar, cu mititei si pulpe de pui, exista variate retete de frigarui din carne (pui, porc, miel si peste) cu adaos de legume sau fructe. Fiecare bucatica are gustul ei aparte, iar impreuna... un buchet de arome, adevarat festin culinar! Dupa ce iei frigaruile de pui de pe gratar lasa-le 5-10 minute invelite in folie de aluminiu, iar carnea va deveni moale si suculenta.

Souvlaki de pui (frigarui grecesti)

Ingrediente: 1,2 kg piept de pui (fara piele si os), 1 lamaie, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri oregano uscat, sare, piper, pita si tzatziki pentru servire.
Preparare: Cureti carnea de pielite si o tai cuburi cu latura de 2-2,5 cm. Storci sucul din lamaie. Faci o marinata din ulei de masline, zeama de lamaie, oregano, sare si piper. Amesteci marinata cu carnea de pui. Dai carnea la frigider pentru 2 ore. Scoti carnea si o insiri pe tepuse (cate 5 bucati pe o tepusa). Daca folosesti bete de frigarui, le pui la inmuiat 30 de minute inainte de folosire, ca sa nu se arda pe gratar. Frigi frigaruile pe gratar sau plita. Souvlaki de pui se servesc cu lipie si tzatziki (un sos-salata din iaurt, castraveti, usturoi, ulei, chimen si marar).

Frigarui din piept de pui, rosii, ardei si ceapa

Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat, 2 rosii, 2 ardei grasi verzi, 2 ardei grasi rosii, 2 cepe, condimente pentru friptura, legume uscate.
Preparare: Carnea se spala, se usuca si se taie cuburi de 3-4 cm. Se condimenteaza si se lasa la rece. Rosiile se spala si se taie rondele mai groase. Ardeii grasi se spala, se curata si se taie felii patrate. Ceapa se curata, se spala si se taie rondele. Betele de bambus se umezesc, pentru a nu se arde pe gratar. Cuburile de carne si legumele taiate se pun alternativ pe betele de bambus, apoi se frig pe gratarul incins.

Frigarui cu legume si cascaval

Ingrediente: 200 g cascaval, 50 g soia cubulete, 2 cepe, 2 gogosari (sau ardei), 2 castraveti, pasta de rosii, ulei, usturoi, condimente.
Preparare: Se face un sos din pasta de rosii cu ulei, ca la maioneza, se adauga putin usturoi pisat si condimente (dupa preferinta fiecaruia). In aceasta compozitie se introduc cubuletele de soia din timp inmuiate si se lasa jumatate de ora. Pe rand, se monteaza ingredientele, in ordinea dorita, pe bete de frigarui (sau pe scobitori): cascavalul taiat cubulete, ceapa pestisor, gogosarii (sau ardeii) cubulete, castravetii, rondele.

foto: lifesambrosia.com
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Frigarui - retete pentru masa in aer liber (1)

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care şi-o doreau în SUA
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x