Frigarui - retete pentru masa in aer liber (1)

Publicat pe 05.05.2011 la 15:45

Ca si traditionalele gratare din carne, peste, carnati si mititei - frigaruile se pregatesc usor, sunt foarte gustoase si se potrivesc cu alte tipuri de mancare.

Universul culinar inscrie intre cele mai populare preparate si delicioasele frigarui, nelipsite de la mesele organizate la iarba verde. In traditia petrecerilor campenesti, alaturi de gratar, cu mititei si pulpe de pui, exista variate retete de frigarui din carne (pui, porc, miel si peste) cu adaos de legume sau fructe. Fiecare bucatica are gustul ei aparte, iar impreuna... un buchet de arome, adevarat festin culinar! Dupa ce iei frigaruile de pui de pe gratar lasa-le 5-10 minute invelite in folie de aluminiu, iar carnea va deveni moale si suculenta.

Souvlaki de pui (frigarui grecesti)

Ingrediente: 1,2 kg piept de pui (fara piele si os), 1 lamaie, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri oregano uscat, sare, piper, pita si tzatziki pentru servire.
Preparare: Cureti carnea de pielite si o tai cuburi cu latura de 2-2,5 cm. Storci sucul din lamaie. Faci o marinata din ulei de masline, zeama de lamaie, oregano, sare si piper. Amesteci marinata cu carnea de pui. Dai carnea la frigider pentru 2 ore. Scoti carnea si o insiri pe tepuse (cate 5 bucati pe o tepusa). Daca folosesti bete de frigarui, le pui la inmuiat 30 de minute inainte de folosire, ca sa nu se arda pe gratar. Frigi frigaruile pe gratar sau plita. Souvlaki de pui se servesc cu lipie si tzatziki (un sos-salata din iaurt, castraveti, usturoi, ulei, chimen si marar).

Frigarui din piept de pui, rosii, ardei si ceapa

Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat, 2 rosii, 2 ardei grasi verzi, 2 ardei grasi rosii, 2 cepe, condimente pentru friptura, legume uscate.
Preparare: Carnea se spala, se usuca si se taie cuburi de 3-4 cm. Se condimenteaza si se lasa la rece. Rosiile se spala si se taie rondele mai groase. Ardeii grasi se spala, se curata si se taie felii patrate. Ceapa se curata, se spala si se taie rondele. Betele de bambus se umezesc, pentru a nu se arde pe gratar. Cuburile de carne si legumele taiate se pun alternativ pe betele de bambus, apoi se frig pe gratarul incins.

Frigarui cu legume si cascaval

Ingrediente: 200 g cascaval, 50 g soia cubulete, 2 cepe, 2 gogosari (sau ardei), 2 castraveti, pasta de rosii, ulei, usturoi, condimente.
Preparare: Se face un sos din pasta de rosii cu ulei, ca la maioneza, se adauga putin usturoi pisat si condimente (dupa preferinta fiecaruia). In aceasta compozitie se introduc cubuletele de soia din timp inmuiate si se lasa jumatate de ora. Pe rand, se monteaza ingredientele, in ordinea dorita, pe bete de frigarui (sau pe scobitori): cascavalul taiat cubulete, ceapa pestisor, gogosarii (sau ardeii) cubulete, castravetii, rondele.

foto: lifesambrosia.com
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Frigarui - retete pentru masa in aer liber (1)

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x