Frigarui - retete pentru masa in aer liber (partea 2)
Publicat pe 13.05.2011 la 17:56
Ca si traditionalele gratare din carne, peste, carnati si mititei - frigaruile se pregatesc usor, sunt foarte gustoase si se potrivesc cu alte tipuri de mancare.
Frigarui de peste cu lapte de cocos
Ingrediente: 1 lingurita seminte de coriandru, 1 lingurita seminte chimen, 1 catel de usturoi, suc de lamaie, 1 ardei chilli (taiat in jumatate, curatat de seminte), 50 g coriandru proaspat, 200 ml lapte de cocos, 4 file de somn (circa 140 g fiecare), fara pielita, taiat la 5-6 cm, 1 un ardei gras rosu, 1 ardei gras galben, taiati bucati de 5 cm, sare, piper.
Preparare: Semintele de coriandru si chimen se asaza intr-o oala si se pun pe foc. Se adauga sucul de lamaie, usturoiul pisat, chilli, sarea, piperul, laptele de cocos si se amesteca bine. Se pun bucatelele de somn in sos, se acopera si se lasa la marinat, in frigider, 30 minute. Se pun apoi cubulete de peste pe 4 frigarui de metal, alternand cu ardei gras rosu si galben. Se lasa pe gratar 10 minute.
Frigarui din legume
Ingrediente: 2 dovlecei, 1 vanata, 4 rosii, 2 cepe potrivite, 2 ardei capia rosii, 2 ardei capia verzi, 6 ciupercute, ulei de masline, patrunjel sare, piper, condimente pentru frigarui.
Preparare: Legumele de curata, se spala si se taie bucatele. Se adauga uleiul de masline si se condimenteaza, apoi se lasa 20 de minute, pentru a se aroma. Pe cate un betisor de frigaruie se infig bucatile de legume, apoi se pun pe gratar si se frig. Se pot adauga si alte legume, dupa gust.
Frigarui de porc cu ceapa verde
Ingrediente: 600 g carne de porc, 12 cepe cu tot cu frunze verzi, 12 rosii cherry, 6 catei de usturoi, ulei, sare, piper, o lingurita de boia.
Preparare: Se piseaza usturoiul, se adauga putin ulei, apoi se amesteca, pana rezulta o crema de consistenta maionezei. Se adauga un pahar cu apa. Carnea, taiata bucatele, se stropeste cu cateva linguri de mujdei. Se pastreaza restul de mujdei pentru servit. Se presara sare si piper. Se formeaza frigarui, alternativ carne, rosie si cate un fir de ceapa. Se pun pe gratarul incins, pentru 30 de minute. La mijlocul perioadei de prajire se presara pe ele boia de ardei (dulce sau iute, dupa gust). Se servesc cu mujdei si salata verde. Poti inlocui legumele din reteta cu altele preferate.
Citeste si partea 1!
Foto: mediterrasian.com