Fructele din antichitate - smochinele

Publicat pe 02.10.2010 la 15:07 Actualizat pe 02.10.2010 la 15:12

O dupa-amiaza prevestitoare de furtuna la Capul Kaliakra. Nori plumburii, valuri ce se izbesc de stanci, cateva pasari rotindu-se deasupra fasiei de pamant ce se avanta catre adancurile marii. Undeva deasupra un smochin va infrunta singur vijelia ce va veni. Mai are doar cateva fructe bine parguite aflate intr-o linistita asteptare a mainii care le va culege. Cu ele timpul are mereu rabdare.

Smochinele nu sunt fructe ca oricare altele. Duc in spate milenii, fiind aproape la fel de vechi precum timpul. In Valea Iordanului, arheologii au descoperit urme de smochine ce dateaza de acum mai bine de 11.000 de ani, o hrana satioasa in asezarile stravechi neolitice. De altfel, specialistii considera ca ele au intrat in dieta de zi cu zi inainte de aparitia graului sau chiar a legumelor.

In Antichitate, calatorii duceau cu ei smochine proaspete sau uscate la soare ca sa le tina de foame. Spartanii, acei luptatori greci atat de temuti, obisnuiau sa manance zilnic cateva smochine pentru a-si pastra curajul si puterea. Romanii insa le imparteau sclavilor, in special celor care munceau in conditii grele, ca sa aiba rezistenta fizica.

Nici nu e de mirare ca smochinii cresc mai ales in zonele mediteraneene. Sunt iremediabil indragostiti de soare. In acelasi timp, extrem de modesti, isi ascund florile de ochii curiosilor (in mod neobisnuit, acestea se afla in mijlocul fructului). Smochinele pot fi galbene, verzi, mov, negre sau cu tenta de rosu, iar miezul dulce este plin de seminte.

Trebuie consumate ime­diat, cat sunt inca foarte proaspete, dar pot fi la fel de bine congelate, uscate, transformate in gemuri si dulceturi sau puse in sirop. De altfel, daca veti merge in Grecia, veti putea gasi borcanase cu smochine intregi, lasate sa incremeneasca in timp intr-un sirop vascos, extrem de dulce. Intr-una dintre retete siro­pul se obtine din sucul de la o umatate de lamaie, apa (cam 100 ml), doua linguri de miere, 50 g zahar si putina coaja de lamaie.

Dupa ce se incheaga se ia de pe foc, se strecoara si, cand s-a racit putin, se adauga smochinele intregi. Bineinteles ca in interiorul acestora se pot strecura migdale, miez de nuca sau pecan. Se pot servi foarte bine langa doua-trei cupe de inghetata de vanilie (presarand si cateva firicele de sirop) sau peste iaurt grecesc.

Pentru gurmanzi, smochinele proaspete merg cel mai bine alaturi de branzeturile nobile cu mucegai. Asezati pe un platou diverse sortimente de branza - Roquefort, Gorgonzola, Cambozola - (branzeturi ce trebuie savurate la fel ca un vin, percepandu-le mai intai textura, consistenta pentru a trece in continuare prin mai multe gusturi - dulceag, usor afumat sau sarat), apoi cateva smochine bine coapte, boabe de struguri sau nuci.

Ceea ce veti obtine va intrece toate asteptarile. Sau puteti incerca o alta reteta, in care smochinele se taie in jumatate, iar pe fiecare se asaza cate un cubulet sau o felie de branza cu mucegai. Se inveleste fiecare in cate o felie de prosciutto si se prajeste putin pe un gratar uns bine cu ulei de masline. Sunteti gata sa fiti rasfatati?

citeste si Jurnalul National

foto: hiphopsideproject.com

În articolul Fructele din antichitate - smochinele:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 12 decembrie 2025. Taurii caută iubirea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 decembrie 2025. Taurii caută iubirea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Joburi pentru cei fără studii superioare. Salariile pornesc de la 3.500 de lei
observatornews.ro
Joburi pentru cei fără studii superioare. Salariile pornesc de la 3.500 de lei
Care e ultima dorință pe care o are tatăl lui Meghan Markle înainte de moarte. Ce își dorește cel mai mult
a1.ro
Care e ultima dorință pe care o are tatăl lui Meghan Markle înainte de moarte. Ce își dorește cel mai mult
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
HelloTaste.ro
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Catine
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
useit.ro
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: “Pot ieşi la pensie acum”
as.ro
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: “Pot ieşi la pensie acum”
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
MediCOOL
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
S-a aflat totul despre românii care au murit în Tenerife. Ana și Victor și-au dedicat viața ajutând familii nevoiașe
Spynews
S-a aflat totul despre românii care au murit în Tenerife. Ana și Victor și-au dedicat viața ajutând familii nevoiașe
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
DeParinti
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
MediCOOL
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
HelloTaste
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
close
x