Rețeta lui Vlăduț: găluște cu mac și sos de vișine
Publicat pe 11.07.2016 la 14:39 Actualizat pe 11.07.2016 la 14:51
Cu siguranta adori gombotii sau galustele din cartofi, umplute cu prune sau caise! Dar ai incercat vreodata umplutura de mac si sosul delicios de visine? Acum ai ocazia!
Cu siguranta adori gombotii sau galustele din cartofi, umplute cu prune sau caise! Dar ai incercat vreodata umplutura de mac si sosul delicios de visine? Acum ai ocazia!
Ingrediente:
- 1 kg piure cartofi
- 220 -250 gr faina
- 2 oua
- 400 gr mac
- 1,5 l lapte dulce
- 500 gr zahar
- 100 gr stafide
- esenta rom
- pesmet
- scortisoara macinata
- 500 gr visine fara samburi
- 1 lingura zahar
- 1 lg amidon
Mod de preparare:
Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi. Se pun la fiert. Cand sunt bine patrunsi, se scurg de apa, se paseaza bine si se lasa sa se raceasca. Trebuie sa rezulte 1 kg net de piure.
Se adauga ouale batute, se incorporeaza in piure, se adauga faina. Se formeaza bile de cca 50 gr fiecare. Se lucreaza pe blatul bine infainat sa nu se lipeasca aluatul de maini.
Macul se rasneste, apoi se pune la fiert in lapte, timp de aproximativ 2 ore. Spre final, se adauga zaharul. Sa nu va speriati daca devine usor moale compozitia. Se va lega la fel cand va fi gata fiarta.
Se ia de pe foc, se adauga stafide (dupa gustul fiecaruia), se lasa la temperat si cand este rece, se adauga esenta de rom, se omogenizeaza si se formeaza la fel bile dar mai mici.
Se imbraca in aluat de cartofi, se fierb in apa clocotita pana se ridica la suprafata.
Se scot, se tavalesc prin pesmet amestecat cu zahar, se pudreaza cu scortisoara!
Separat, se pun la fiert visinele, se adauga o lingura zahar si o cana cu apa. Se dilzolva o lingurita de amidon in putina apa, se adauga apoi peste visine. Se lasa foarte putin cat sa se lege sosul si se ia de pe foc.
Galustele umplute cu mac se servesc cu sos de visine.
Sunt absolut delicioase!
Sa va fie de folos!