Ghidul sucurilor naturale
Publicat pe 11.06.2011 la 17:31
Odata cu venirea caldurii organismul are nevoie de mai multe lichide decat in restul anului. Sucurile sunt o alternativa sanatoasa, dar doar daca sunt naturale 100%.
Cum vine sezonul cald, dam fuga la supermarket pentru a ne face rezerve de lichide. Cele mai cautate sunt apa, sucurile si berea. In ceea ce priveste sucurile, ai mare grija ce alegi. Gama pusa la dispozitie de comercianti este extrem de bogata, ceea ce ne poate da batai de cap atunci cand vrem un suc de calitate. Este bine de stiut ca, dincolo de ambalajele colorate si de reclama aproape obsesiva, multe dintre sucurile din comert sunt doar un amestec de ingrediente artificiale. Fructul propriu-zis ori lipseste cu desavarsire, ori este folosit in proportii foarte mici.
Cele mai bune: sucurile din fructe proaspete
Sucurile naturale obtinute din fructe proaspete ne intaresc sistemul imunitar, ne cresc tonusul si ne aprovizioneaza organismul cu vitamine si minerale de calitate. Consumandu-le des, chiar zilnic, vom simti singuri efectele lor benefice. Vom fi mai puternici in fata virozelor, a racelilor, a alergiilor, vom fi mai energici, vom avea parul si unghiile mai rezistente si un ten mai tanar. Sucurile ne pot ajuta in dietele de slabit si in tratarea unor afectiuni cronice.
Sfat: Consuma sucurile intre mese sau dimineata, pe stomacul gol. Odata preparat, sucul trebuie baut cat mai repede, pentru a preveni oxidarea lui.
Ce sucuri trebuie ocolite?
Nu trebuie sa ne amagim ca orice suc din comert are o calitate superioara. Iar cand vine vorba de sucurile din supermarketuri, un lucru e sigur: multe dintre ele contin prea multe adaosuri artficiale. Este de preferat sa le ocolesti pe cele acidulate, pe cele care care contin cofeina, coloranti, conservanti, arome artificiale sau au un continut ridicat de zahar sau de inlocuitori ai acestuia.
Cei mai periculosi aditivi din sucuri
Daca tot alegi sa bei un suc ca sa-ti treaca setea, invata sa optezi pentru cele care aduc un aport de vitamine organismului. Evita-le pe cele care contin aditivi alimentari periculosi. Pentru a-ti fi mai usor urmareste eticheta sucurilor si nu le cumpara pe cele care contin E-uri toxice: E 211 (benzoat de sodiu) - este un neurotoxic care poate produce migrene, sindrom de hiperactivitate si deficiente de concentrare; E 950 (aspartam), produce migrene, alergii, astm, depresie, anxietate, cancer de creier; E 952 (acid ciclamic) - clasificat in grupa 3 din punctul de vedere al potentialului cancerigen de catre Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului.
Si totusi ce sucuri bem?
Sucurile naturale 100% sunt cele mai sanatoase. Iata cateva sugestii de sucuri obtinute din fructe proaspete pe care le poti prepara rapid:
Sucul de portocale - ideal in starile febrile, tuberculoza, pojar.
Sucul de grepfruit - indicat in stari febrile, de oboseala, in anorexii, dispepsii.
Suc de mere - recomandat pentru problemele de astenie fizica si intelectuala, in anemie, demineralizare, reumatism, obezitate, insomnii.
Suc de pere - recomandat in reumatism, TBC, guta, astenie, surmenaj.
Suc de pepene rosu - un inamic veritabil al colesterolului, adjuvant in boli ale ficatului, in litiaza renala si biliara.
Sucuri de fructe de padure - zmeura, afine, fragi indicate in artrite, reumatism, urticarie, ulcer, obezitate.
Sfat: Nu este gresit sa faci suc din mai multe fructe la un loc. Alege-le pe care iti plac si fa-ti un suc sanatos si gustos.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: healthytips101.com