Gulia - o leguma pentru mancaruri dulci sau sarate

Publicat pe 26.09.2010 la 13:45 Actualizat pe 26.09.2010 la 14:48

Asemanatoare la gust cu varza si conopida, gulia poate fi consumata cruda, fiarta sau coapta. Atunci cand cumperi gulii, alege-le pe cele mici, fiindca sunt mai dulci si nu foarte tari. Cele cu diametrul de 2-3 cm pot fi gatite intregi, cu tot cu coaja. Poti face din ele piure, le poti prepara pane sau praji ca pe cartofi.

Guliile dau o aroma delicata salatelor asortate - salata cu mere, portocale, nuci, gulii si maioneza, sau salata din gulie si morcov ras, asezonata cu un sos - fie maioneza, fie iaurt; pot fi incluse in ciorbe, coapte in cuptor sau murate. Guliile se pot pastra, nespalate, in frigider, intr-o punga de plastic, timp de o saptamana.



Gulii umplute cu orez

Ingrediente: 4 gulioare, 3 morcovi mici, o rosie, 2 ardei, 4 lingurite de orez, 1 radacina patrunjel, 1 catel usturoi


Preparare: Se scobesc gulioarele cat mai adanc. Se taie rosia si ardeiul cubulete, iar morcovii si patrunjelul rondele. Lagumele se amesteca impreuna cu ½ din miezul guliei si se mixeaza bine. Se adauga un catel de usturoi maruntit si se potriveste de sare. Se pune in fiecare gulie cate o lingurita de orez, dupa care se umplu cu compozitie. Se asaza gulioarele (presarate cu verdeata tocata) intr-un vas de yena, se acopera cu apa si se dau la cuptor, acoperite, pentru o ora, la foc potrivit, iar la sfarsit se mai lasa circa 15 minute descoperite, sa se gratineze. Se servesc cu smantana.

Mancarica de gulii

Ingrediente: 6 gulii mici, 1 lingura faina, 2 linguri ulei, patrunjel verde, 3 linguri smantana, sare.


Preparare: Guliile tinere si proaspete se curata de coaja, se taie felii rotunde, groase de 0,5 cm si se inabusa putin in ulei. Se adauga faina, patrunjelul si dupa cateva minute se stinge cu apa si se lasa pe foc domol, sa se ingroase. Inainte de a se servi se adauga smantana, lasand sa fiarba impreuna cateva minute. Se poate servi ca atare sau ca garnitura la chiftelute, mezeluri fierte sau prajite, fripturi etc.

Salata cu gulie, dovlecel si mar

Ingrediente: 2 gulii medii, un mar ionatan, un dovlecel mic, o jumatate de conopida, iaurt (sana), sare, menta verde tocata.


Preparare: Cureti guliile, dovlecelul si marul cu un cutit pentru legume si rupi conopida in buchetele. Lasi conopida in apa calduta circa 10 minute. Intre timp, tai guliile in felii nu prea groase, la fel si marul. Tai dovlecelul in fasii subtiri. Separat amesteci iaurtul (sana) cu putina sare si menta tocata, inainte de a o adauga peste ingrediente. Salata se da la frigider, timp o ora, inainte de a fi servita.

Citeste si revista Felicia

foto: naturalhealth-solutions.net

În articolul

Gulia - o leguma pentru mancaruri dulci sau sarate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x