Gulia - o leguma pentru mancaruri dulci sau sarate
Publicat pe 26.09.2010 la 13:45 Actualizat pe 26.09.2010 la 14:48
Asemanatoare la gust cu varza si conopida, gulia poate fi consumata cruda, fiarta sau coapta. Atunci cand cumperi gulii, alege-le pe cele mici, fiindca sunt mai dulci si nu foarte tari. Cele cu diametrul de 2-3 cm pot fi gatite intregi, cu tot cu coaja. Poti face din ele piure, le poti prepara pane sau praji ca pe cartofi.
Guliile dau o aroma delicata salatelor asortate - salata cu mere, portocale, nuci, gulii si maioneza, sau salata din gulie si morcov ras, asezonata cu un sos - fie maioneza, fie iaurt; pot fi incluse in ciorbe, coapte in cuptor sau murate. Guliile se pot pastra, nespalate, in frigider, intr-o punga de plastic, timp de o saptamana.
Gulii umplute cu orez
Ingrediente: 4 gulioare, 3 morcovi mici, o rosie, 2 ardei, 4 lingurite de orez, 1 radacina patrunjel, 1 catel usturoi
Preparare: Se scobesc gulioarele cat mai adanc. Se taie rosia si ardeiul cubulete, iar morcovii si patrunjelul rondele. Lagumele se amesteca impreuna cu ½ din miezul guliei si se mixeaza bine. Se adauga un catel de usturoi maruntit si se potriveste de sare. Se pune in fiecare gulie cate o lingurita de orez, dupa care se umplu cu compozitie. Se asaza gulioarele (presarate cu verdeata tocata) intr-un vas de yena, se acopera cu apa si se dau la cuptor, acoperite, pentru o ora, la foc potrivit, iar la sfarsit se mai lasa circa 15 minute descoperite, sa se gratineze. Se servesc cu smantana.
Mancarica de gulii
Ingrediente: 6 gulii mici, 1 lingura faina, 2 linguri ulei, patrunjel verde, 3 linguri smantana, sare.
Preparare: Guliile tinere si proaspete se curata de coaja, se taie felii rotunde, groase de 0,5 cm si se inabusa putin in ulei. Se adauga faina, patrunjelul si dupa cateva minute se stinge cu apa si se lasa pe foc domol, sa se ingroase. Inainte de a se servi se adauga smantana, lasand sa fiarba impreuna cateva minute. Se poate servi ca atare sau ca garnitura la chiftelute, mezeluri fierte sau prajite, fripturi etc.
Salata cu gulie, dovlecel si mar
Ingrediente: 2 gulii medii, un mar ionatan, un dovlecel mic, o jumatate de conopida, iaurt (sana), sare, menta verde tocata.
Preparare: Cureti guliile, dovlecelul si marul cu un cutit pentru legume si rupi conopida in buchetele. Lasi conopida in apa calduta circa 10 minute. Intre timp, tai guliile in felii nu prea groase, la fel si marul. Tai dovlecelul in fasii subtiri. Separat amesteci iaurtul (sana) cu putina sare si menta tocata, inainte de a o adauga peste ingrediente. Salata se da la frigider, timp o ora, inainte de a fi servita.
Citeste si revista Felicia