Postul Crăciunului: gustări delicioase pe care le poți consuma în această perioadă
Publicat pe 22.11.2016 la 09:10 Actualizat pe 22.11.2016 la 08:56
Iata 4 retete pentru gustari delicioase de post: baton de cereale, cacao cu lapte vegetal, budinca de post, crochete de cartofi
Suntem în Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii…și deși este ţinut cu stricteţe de credincioşii în întreaga lume, gândul la o mică gustare delicioasă, este prezent din când în când, chiar dacă este mai îngăduitor spre deosebire de Postul Paștelui, acesta având dezlegare la pește.
Sursa foto: hepta.ro
Sunt 40 de zile în care te poți bucura de o mica gustare chiar dacă nu este făcută din alimente „de dulce”. Iată căteva rețete pentru gustări de post:
Baton de cereale
Nu este vorba despre batonul de cereale de la magazine, ci unul „homemade”.
Ai nevoie de:
- O cană de nucă crudă
- ½ cană fulgi de cocos
- ½ cană semințe de floarea soarelui
- ½ cană semințe de susan
- Piure de banane
- ¼ cană semințe de in măcinate
- Pastă de curmale (ai nevoie de curmale și patina apă, iar amestecul dat prin blender)
- ¼ linguriță de nucșoară și scorțișoară
- 1 lingură de cacao pudră
Mixează cu ajutorul robotului de bucătărie nuca, fulgii de cocos, semințele de floarea soarelui, de susan și cele de in, după care adaugă scorțișoara, nucșoara, cacaua. Rezultatul obținut amestecă-l cu pasta de banana și de curmale. Vei obține o consistență lipicioasă pe care o vei întinde în ce forme dorești pe o tavă tapetată cu foaie de copt. Se lasă la cuptor până compoziția se rumenește…aproximativ 15-30 de minute.
Cacao cu lapte vegetal
Cacao cu lapte vegetal este o rețetă ce nu necesită coacere. Am putea spune să este un smoothie de cacao.
Ai nevoie de:
- Un pumn de migdale înmuiate în apă de seara până dimineața
- Un pahar cu apă plată
- O linguriță de cacao
- 2 curmale
- O banana
- Puțină sare de mare
Modul de preparare este mai mult decât simplu. Trebuie doar să amesteci toate ingredientele cu ajutorul unui blender.
Budincă de post
Este vorba despre budinca de amarant cu lapte de migdale și sos de merișoare.
Pentru realizarea budincii ai nevoie de:
- Jumătate de cană de amaranth
- O cană și jumătate de lapte de migdale
- O linguriță de ghimbir proaspăt răzuit.
Când laptele de migdale fierbe, se adaugă amarantul, după care se lasă la foc mic acoperit cu un capac timp de 20 de minute…până când laptele este absorbit, iar apoi se adaugă ghimbirul.
Pentru sosul de merișoare ai nevoie de:
- Jumătate de banana
- Un pumn de merișoare uscate
- O mandarină
- Puțină apă (dacă este nevoie)
Mixează toate ingredientele cu un blender și toarnă sosul obținut peste budinca de amarant.
Crochete de cartofi
Cu siguranță cunoști momentul acela când parcă ai mânca ceva, dar să nu fie dulce, crocant dar nu foarte...parcă nici nu ești sigură de ceea ce îți dorești. Crochetele de cartofi pot fi soluția perfectă. Și nu...nu vei pierde foarte mult timp în bucătărie. Doar 10 minute și gustarea ta este gata.
Ai nevoie de:
- 500 g cartofi
- 3 linguri de făină
- ghimbir
- nucșoară
- sare
- ulei
- o legătură de mărar
Spală cartofii cât poți de bine și pune-i la fiert cu tot cu coajă în apă cu sare. Lasă-i să se răcească, cojește-i și pasează-i. Adaugă peste ghimbirul, nucșoara, sare și făina, după care amestecați compoziția. Cu mâna umedă luați din amestecul rezultat și faceți biluțe pe care le tăvăliți în pesmet. Puneți crochetele la prăjit în uleiul deja încins.