Gutuile - fructele aurii si aromate ale toamnei

Publicat pe 12.10.2010 la 20:11 Actualizat pe 12.10.2010 la 20:24

Din gutuie - fruct galben cu gust dulce–acrisor - se pot face dulciuri, dulceata foarte aromata, compot, peltea, dar si mancăruri simple sau cu carne.

Alege fructele cu coaja galben viu, acoperite cu un strat subtire de puf, fara pete si care degaja un parfum agreabil. Fructul se consuma atat in stare cruda, cat si preparat - fiert, copt sau uscat. Din gutuie se fac gemuri, compoturi, dulceturi si marmelade extraordinare. Gutuia se poate prepara in platouri cu carne de pasare, conferindu-le acestora un gust dulceag si un parfum picant. Gutuia imbunatateste sosurile pe baza de vin rosu, dar este buna si ca umplutura pentru pui. Fructul se regaseste in preparate tip desert - jeleuri, siropuri, tarte, lichior etc. Daca il prepari la cuptor, pune un pic de miere peste feliile de gutui, inainte de a le servi. Vor fi mai aromate.


Iar daca vrei sa inveti sa gatesti cu gutui, iata patru retete care sa-ti fie de ajutor in bucatarie.

Peltea de gutui si mere

Ingrediente: 1 ½ kg gutui galbene, ½ kg mere, apa.
Preparare: Se folosesc doar gutui bine coapte si nepatate! Gutuile se curata cu un burete mai dur, pentru a inlatura puful, apoi se taie bucati potrivite cu coaja cu tot. Merele se spala, se taie in patru si li se inlatura samburii. Se fierb trei ore la foc potrivit, acoperite, iar cand fructele sunt fierte suficient, se strecoara. La un litru din aceasta zeama se adauga 1 kg zahar si se lasa sa se dizolve, apoi se pune la foc iute, sa se lege pelteaua. Din cand in cand, se spumeaza. Cand este legata, se toarna in borcane preincalzite, care se inchid ermetic si se asaza intre perne, pentru sterilizare.

Mancare de gutui

Ingrediente: 3 gutui potrivite, 250 ml ulei, 50 ml vin alb, 2 linguri zahar, 1 lingura faina, sare.
Preparare: Gutuile se curata de coaja, li se scot semintele, apoi se taie in felii de grosimea unui deget. Feliile se pun la inmuiat intr-un vas in care s-au turnat uleiul si vinul. Se pun la fiert la foc potrivit, se adauga sare, dupa gust, iar apoi faina amestecata cu putina apa calda. Se lasa sa fiarba in continuare. Separat, se prepara un sos de zahar ars cu putina faina. Se adauga la gutui si se mai lasa sa fiarba 4-5 minute. Se serveste calda.

Placinta cu gutui

Ingrediente: Aluat: 500 g faina 00, 250 g zahar, 2 oua, 250 g unt la temperatura camerei, 1/2 lingurita praf de copt, coaja de la o lamaie/portocala, Umplutura: 2 gutui, 3 linguri de zahar, 4 linguri gem de caise.
Preparare: Intr-un vas se bate untul crema. Se pune zaharul si se mai bate 2 minute, apoi se adauga ouale si se mai bate pana se omogenizeaza bine. Se adauga faina, praful de copt, lamaia si se framanta cu mana, apoi se formeaza o minge din aluat, care se inveleste in folie si se da la frigider pentru 15 minute. Gutuile curatate de coaja si miez se taie felii si se fierb in apa clocotita circa 3 minute pana se inmoaie, apoi se scurg de apa si se paseaza cu furculita. Din 2/3 de aluat se intinde o foaie, care se asaza si se niveleaza intr-o forma rotunda (26-28 cm) unsa cu grasime si tapetata cu faina, peste care se pun apoi gutuile pasate si se presara cu 2-3 linguri de zahar. Restul de aluat se intinde intr-o foaie care se taie fasii, din care se asaza un grilaj peste gutui. In spatiile ramase libere se pune gemul de caise cu lingurita. Se coace in cuptorul preincalzit (la 180 grade), 40-45 minute.

Dulceata de gutui si nuci

Ingrediente: 1 kg zahar, 1/2 litru apa, 3 kg gutui, 1 kg nuca.
Preparare: Se fierbe apa cu zaharul pana cand se leaga siropul. Gutuile taiate cubulete cu tot cu coaja se fierb in sirop pana se leaga din nou. Cand e aproape legat, se pun nucile in bucatele mari. Apoi dulceata se toarna in borcane incalzite. Dupa ce se racesc, borcanele se pun in camara.

Foto: helpfulhealthtips.com
Citeste Revista Felicia!

În articolul Gutuile - fructele aurii si aromate ale toamnei:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x