Ileana Ciuculete, Lupu Rednic si Cornelia Rednic - 20:00
Publicat pe 24.11.2011 la 10:59 Actualizat pe 24.11.2011 la 11:05
Astazi la 20:00 se vor intrece in bucate Ileana Ciuculete, Lupu Rednic si Cornelia Rednic.
Oare cine va merge mai departe in etapa inter-regionala?
Ileana Ciuculete a gatit luni alaturi de familia Ivancea :
- Ciorba de rosii
- Mancare de vinete cu pui
- Raci prajiti
- Cozonaci
- Colarez
Reteta
Raci prajiti
Ingrediente:
1 kg ceapa
ardei capia rosu
orez fiert
un praf de faina
bulion pentru culoare
un praf de sare
cimbru
Mod de preparare:
Ceapa se toaca si se caleste in ulei. Apoi se imparte in doua.
Se adauga orezul fiert, 2 linguri de faina si 1 cana de bulion.
Se amesteca bine si se umplu ardeii.
Acestia se aseaza in cratita pe un pat de ceapa calita.
Se adauga suc de rosii si se baga la cuptor pentru o ora.
Deasupra se presara patrunjel tocat.
Sa gatim romaneste este un concurs culinar ce se va desfasura intre familii de pe intreg teritoriul tarii.
Se va gati doar mancare traditionala romaneasca dupa retete ce s-au transmis de la o generatie la alta.
Fiecare familie participanta in concurs va fi sustinuta de cate o vedeta.
Emisiunea va contine o multime de retete culinare delicioase specifice zonei si va fi condimentata de obiceiuri locale.
Se va desfasura in 4 etape: etapa locala, etapa regionala, etapa inter-regionala si finala nationala.
Gazada va fi actrita Crina Matei.
Etapa locala
Aceasta etapa dureaza 8 saptamani.
In fiecare saptamana, concursul se va desfasura in localitati diferite.
In fiecare localitate vor concura 3 dintre cele mai harnice familii, fiecare echipa fiind formata din 3 membri si o vedeta care va fi gazduita in gospodarie, va ajuta la treburile casei si mai ales la gatit.
Ei vor pregati un meniu alcatuit din doua feluri principale si un desert.
Dintre bucatele gatite si prezentate in emisiune, vedeta impreuna cu gazda emisiunii, dar si cerand acordul familiei particioante vor alege un meniu care sa fie prezentat in fata juriului.
Juriul va decide familia care a pregatit cele mai aratoase si mai savuroase bucate ce merita sa ii reprezinte in etapa regionala.
Etapa regionala
Are o durata de 2 saptamani.
Doua familii din aceeasi regiune - care au castigat etapa anterioara - vor trebui sa gateasca pentru un grup mai mare de persoane, de exemplu pentru locatarii unei pensiuni, pentru un camin de batrani etc.
Ca si la etapa anterioara, meniul va trebui sa fie alcatuit din doua feluri principale si un desert.
Vedetele care au fost alaturi de familiile concurente in prima etapa ii vor insoti in continuare, fiind cel de-al patrulea membru al echipei.
Dupa ce vor gusta din bucatele ambelor familii, beneficiarii vor vota meniul preferat.
Familia cu cele mai multe voturi merge mai departe.
Etapa inter-regionala
Dureaza 2 saptamani.
Familia castigatoare din regiunea Moldovei va merge de exemplu in vizita la familia cistigatoare din regiunea Olteniei, iar cea din Ardeal va merge in Dobrogea. Apoi rolurile se vor inversa si familiile vizitatoare ii vor primi pe cei vizitati.
Vedetele se vor afla in continuare alaturi de familiile pe care le sustin.
Familiile aflate in vizita vor invata si vor gati mancarurile traditionale ale gazdelor lor.
In functie de cat de bine vor reusi sa redea retetele invatate, vor primi puncte. Familia care obtine scorul mai mare in deplasare, castiga.
Finala Nationala
Se va desfasura in ziua de 25 decembrie, la Bucuresti.
In concurs vor intra doua dintre familiile castigatoare in etapa inter-regionala.
Impreuna cu vedetele ce le-au insotit pe toata perioada concursului vor trebui sa pregateasca si in aceasta etapa un meniu format din trei feluri de mancare si doua deserturi.
Juriul care ii va puncta va fi format din persoane publice.
Familia care va aduna cele mai multe puncte va fi declarata castigatoarea concursului national Sa gatim romaneste, primind trofeul concursului, dar si un premiu in bani.
Sa gatim romaneste, de luni pana joi de la 20:00.