Legume coapte pentru un post mai gustos (II)
Publicat pe 26.11.2010 la 22:48
Legumele coapte, o varianta mult mai sanatoasa a celor prajite in ulei, sunt usor de preparat si pot fi combinate pentru o salata calda de iarna, servite separat cu un sos de maioneza vegetala, un dip de vinete, sau alaturi de snitele de soia. Orice varianta alegi, afla pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a realiza cele mai gustoase legume crocante:
Sfecla
Sfecla coapta este delicioasa atat calda, cat si rece. Merg de minune intr-o salata, in special combinate cu branza albastra, dar si cu tofu pentru cei care postesc.
Preparare: Taie legumele la ambele capete pentru a indeparta coditele, stropeste-le cu ulei de masline si impacheteaza-le intr-o hartie de copt. Pune-le la cuptorul incins la 230 de grade timp de o ora. Scoate-le si cand se racesc un pic, cojeste-le.
Ardei
Prin coacere ardeii devin mai dulci si pot fi adaugati intr-o supa crema sau intr-o salata.
Preparare: Taie ardeii in doua, scoate semintele si partile albe din interior. Pune-i cu fata taiata in jos si coace-i la 260 de grade, timp de 15 minute. Lasa-I sa se raceasca, apoi curate-I de coaja si taie-i.
Ceapa
Ceapa coapta facuta piure poate fi un sos excellent pentru un sandvis sau o friptura, iar in timpul postului peste cartofi natur sau alta mancare de legume.
Preparare: Taie cepele in 4, apoi curate-le de coaja, dar nu le indeparta partea tare de la radacina. Pune ulei de masline intr-o tava si pune cepele la copt in ea, timp de 50 de minute, la 200 de grade pana cand se caramelizeaza, intorcandu-le din cand in cand. Cand se racesc, foloseste un blender pentru a le face piure.
Vanata
Vinetele pot fi coapte intregi sau taiate felii. Pulpa poate fi folosita pentru o salata cremoasa sau o reteta de baba ghanoush.
Preparare: Inteapa vanata in mai multe locuri. Asaz-o pe hartie de copt si da-o la cuptor la 200 de grade, pentru 35-45 minute. Cand se raceste, taie-o in doua si scoate miezul cu o lingura.
Citeste si Retete de post: Legumele coapte - gustare sau garnitura crocanta (I)
Foto: locallemons.com